DKnoto Napisano Lipiec 29, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2013 Witam, Mam bardzo nietypowy problem z działaniem systemu Fedora 17. W sobotę miałem pilną potrzebę wysłania kilkunastu plików PDF (ok. 18 x 100 kB) w miejscu gdzie nie miałem możliwości skorzystania ze stałego łącza w związku z tym użyłem w tym celu telefonu komórkowego. Połączenie przez WiFi z telefonem skonfigurowało się poprawnie. Przygo- towałem więc spokojnie te osiemnaście PDFów w arkuszu kalkulacyjnym i nadałem przy pomocy przeglądarki, cała operacja zajęła mi około 1 i 1/2 godziny czasu. Zamknąłem system i z ciekawości zajrzałem do rozliczenia ruchu zarejestrowanego przez telefon. Kopara opadła mi ze zdziwienia, telefon zrejestrował olbrzymi ruch danych na laptopa, około 1,62 GB! Pomijam już problem tego, że to wygeneruje dosyć duży rachunek ale nie mogę zlokalizować usługi, która jest odpowiedzialna za taki duży ruch. Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek wsparcie w zlokalizowaniu i usunięciu problemu ;-) Pozdrawiam DKnoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 29, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2013 Pierwsze co się nasuwa, to czy na pewno tylko Ty korzystałeś z punktu dostępowego w telefonie. To nieprawdopodobne, żeby wysyłka niecałych 2MB (18x100) danych wygenerowała tysiąckrotnie większy transfer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Lipiec 29, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2013 troche dziwe ze wyslanie 2mb zajelo 1,5h - normalnie zajmuje to jakies maxymalnie z 10-50 min - moze jakies aktualizacje zaczeły sie sciagac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DKnoto Napisano Lipiec 29, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2013 troche dziwe ze wyslanie 2mb zajelo 1,5h - normalnie zajmuje to jakies maxymalnie z 10-50 min - moze jakies aktualizacje zaczeły sie sciagac Przygotowanie i wysłanie danych zajęło łącznie tyle czasu przy czym internet miałem włączony przez cały ten czas. Jestem pewien, że ciągnęły się jakieś dane tylko jakie jak automatyczną aktualizację mam wyłączoną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Lipiec 29, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2013 zainstaluj program iftop tam bedziesz mogl podejrzec z jakich adresow co sie ciagnie - ponizej podaje linka z krotkim opisem programu http://www.dobreprogramy.pl/webnull/Narzedzia-iftop-monitorowanie-ruchu-sieciowego-w-czasie-rzeczywistym,25767.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DKnoto Napisano Lipiec 29, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2013 Dzięki, zainstaluję tylko, że w tej chwili nie obserwuję żadnego zbędnego ruchu na łączach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 29, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2013 W sumie i tak już w kosztach jesteś... Może na próbę nie 18 ale jeszcze 1-2 pliki i poobserwuj co się dzieje na łączach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DKnoto Napisano Lipiec 29, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2013 Chętnie przećwiczę ten wariant ale w nowym okresie rozliczeniowym. Teraz płacę koszmarną stawkę 19 gr / megabajt a od 5 sierpnia zupełne grosze więc wolę poczekać ;-) Z drugiej strony nie sądzę aby typ połączenia miał duże znaczenie, podejrzewam raczej, że to YUM coś sobie dociągał przy okazji sprawdzania czy są nowe aktualizacje. To mam włączone ale aby odpalić aktualizację muszę się zgodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateczek Napisano Sierpień 1, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2013 ciężko powiedzieć czy to był intruz podpięty przez wi-fi siedział cały ten czas na youtube, A może jakiś wirus w samym telefonie lub aktualizacje systemu w telefonie. yum chyba nie dał by rady, aż tyle naciągnąć może zwrócić się z prośbą do operatora o przysłanie logów z tego dnia ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DKnoto Napisano Sierpień 2, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2013 Ciekawy pomysł, dzięki. Postaram się dogadać z operatorem co się stało. Przez kilka lat używania smartfonów nie miałem większego ruchu miesięcznego niż 500-800 MB a tu w półtorej godziny 1620 MB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi