spandex Napisano Sierpień 22, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2013 Witam! Mam wielki problem odnośnie z kartą grafiki Nvidia GTS 250. Szukałem rozwiązania na forach ale nie znalazłem rozwiązania takie, które naprawią następujący problem.Z poradnika głównego Fedory 19 (http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik_F19_%28Schrodinger%E2%80%99s_Cat%29) zainstalowałem RPMfusion. Zainstalowałem sterowniki do karty NVIDII (nvidia-kmod).Ściągnałem obraz netistall Fedory i jako środowisko domyślne mam MATE. Compiz działa bez problemów i jest "direct rendering" jeśl ta informacja jest ważna.Dobra teraz do szczegółów problemu... Nvidia-settings nie zapamiętuje ustawień karty graficznej. Chodzi o ustawienie kolorów, jasności i gamma monitora. Nawet zapis jako użytkownik root nic nie daje.Dałem Nvidię do autostartu i również bez efektów. Spróbowałem poradnika z Debiana.. i też nie pomogło. Skopiuję niżej część polecenia, które myślałem,że zadziała ale bezskutecznie.Oczywiście z innego forum.Problem dotyczy ustawień nvidia-settings. Nie zapisuje ustawień. A chciałbym aby się zapamiętały ustawienia za każdym razem kiedy loguję się do systemu Bo robienie ręcznie w kółko tego samego jest męczące.++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Użytkowanie nvidia-settingsProgram nvidia-settings jest graficznym panelem konfiguracyjnym dla kart Nvidii. Uruchomiony z poziomu użytkownika daje możliwość zmiany parametrów takich jak rozdzielczość, częstotliwość odświeżania czy konfiguracja wielu monitorów. Aby mieć możliwość zapisania tych ustawień na stałe do pliku xorg.conf (opcja „Save to X Configuration File”), program musi być uruchomiony z uprawnieniami użytkownika root. Inaczej sprawa wygląda z parametrami takimi jak jasność, kontrast czy gamma. Te z kolei można zarówno ustawiać jak i zapisywać z poziomu zwykłego użytkownika. Żeby ustawienia zostały przywrócone przy starcie środowiska graficznego, należy zapisać konfigurację do pliku ~/.nvidia-settings-rc (opcja „Save Current Configuration”) oraz dodać do autostartu środowiska graficznego polecenie: /usr/bin/nvidia-settings -l++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ z góry dziękuję za czas i każdy trud. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Sierpień 22, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2013 Zapisz ustawienia kolorów w innym pliku niż domyślny, powiedzmy w katalogu domowym jako ustawienia-rc. Przywróć ustawiania domyślne kolorów. Teraz jako zwykły użytkownik: cd sed -i 's/^'`hostname`'//g' ustawienia-rc #test czy działa nvidia-settings --load-config-only --config=~/settings-rc --verbose Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi