metraton Napisano Sierpień 30, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2013 Witajcie, mam zainstalowaną F18 (przy F19 występuje ten sam problem). Po updacie oprogramowania (w tym Xorg) przy ładowaniu systemu, monitor gubi jasność - ekran jest czarny i niepodświetlony. Uruchomiłem system z dopiskiem "nomodeset" w grubie - dzięki temu widzę jak ładuje się logo Fedory i w momencie jak ma przejść do ekranu logowania, wszystko się sypie i środowisko graficzne trafia szlag. Alt+f2 pozwala mi się zalogować, ale polecenie "startx" wyświetla błąd: "EE server terminated... xinit:giving up xinit:server error" Krążąc po forach próbowałem reinstalować gdm, sterowniki od nvidii, i parę innych rzeczy. wpisując w konsoli: systemctl status gdm.service dostaję błąd: "Warning: GdmLocalDisplayFactory: maximum number of X display failures. check X server log for errors" i do tego Cztery razy "Warning: GdmDisplay: display lasted 0,1 seconds". W logu następujące rzeczy: II: Nvidia dlloader X Driver 319.32 II: NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs ++: using VT number 2 EE: No devices detected Fatal server Error No screens found Ma ktoś pomysł jak mógłbym z tym zawalczyć? W xorg.conf mam coś takiego: Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" EndSection Section "Screen" Identifier "default Screen" Device "videocard0" SubSection "Display" Modes "nvidia-auto-select" EndSection Sprzęt: Lenovo G580 CPU: i7 Grafa: GF 635M Czy powinienem zainstalować jakieś sterowniki do obsługi zintegrowanej karty intela? Jeśli tak to proszę o info jak mogę tego dokonać. Wszelkie inne pomysły również mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 30, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2013 Przed "startx" spróbuj wyłączyć uruchomiony domyślnie tryb graficzny. Jako root: init 3 Przejście na zwykłego usera i startx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metraton Napisano Sierpień 30, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2013 Przed "startx" spróbuj wyłączyć uruchomiony domyślnie tryb graficzny. Jako root: init 3 Przejście na zwykłego usera i startx dalej to samo, startx dalej rzuca błędem EE... i w logu dokładnie to samo info startx wysypuje się w momencie: Loading extension GLX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 30, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2013 Zakładam, że instalowałeś zamknięte sterowniki Nvidia, czyli te z RPM Fusion zgodnie z zasadami przyjętymi w Fedorze? http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Jak_doda.C4.87_repozytorium_RPMFusion.3F http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Nvidia Czy po ich odinstalowaniu nadal jest ten sam problem? Tzn. wtedy gdy działają otwarte nouveau? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metraton Napisano Sierpień 30, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2013 Zakładam, że instalowałeś zamknięte sterowniki Nvidia, czyli te z RPM Fusion zgodnie z zasadami przyjętymi w Fedorze? http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Jak_doda.C4.87_repozytorium_RPMFusion.3F http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Nvidia Czy po ich odinstalowaniu nadal jest ten sam problem? Tzn. wtedy gdy działają otwarte nouveau? Tak tego też próbowałem, dokładnie to samo pokazuje się gdy mam sterowniki nvidii od RPM i defaultowe. Temat można uznać za zamknięty, ponieważ zainstalowałem Ubuntu z Gnome i wszystko działa jak należy. To był już 4ty dzień walki z fedorą, więc po prostu zrezygnowałem. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
let Napisano Sierpień 15, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2014 Prawie takie same objawy były u mnie z kartą gr. Nvidia [root@localhost boot]# lspci | grep VGA 02:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GT218 [GeForce 210] (rev a2) na otwartych sterownikach nouveau (zamkniętych sterów od Nvidii nie instalowałem dotychczas - otwarte w zupełności mi wystarczały) po aktualizacji systemu [root@localhost ~]# uname -r 3.15.8-200.fc20.x86_64 tu czarny ekran, brak jakiejkolwiek reakcji na sekwencje typu ctrl+alt+f1, jedynie pomaga zastosowanie parametru nomodeset http://forum.fedora.pl/topic/26111-fedora-18-brak-mo%C5%BCliwo%C5%9Bci-logowania/#entry162439 Na starym kernelu 3.11.10-301.fc20.x86_64 z nouveau system prawidlowo się uruchamiał. Zainstalowałem zamknięte sterowniki Nvidii na nowym kernelu [root@localhost ~]# yum install kmod-nvidia-304xx xorg-x11-drv-nvidia-304xx-libs acpid Rozwiązano zależności ============================================================================================================================== Package Architektura Wersja Repozytorium Rozmiar ============================================================================================================================== Instalowanie: acpid x86_64 2.0.21-1.fc20 updates 70 k kmod-nvidia-304xx x86_64 304.123-1.fc20.4 rpmfusion-nonfree-updates 40 k xorg-x11-drv-nvidia-304xx-libs x86_64 304.123-1.fc20 rpmfusion-nonfree-updates 22 M Instalowanie, aby rozwiązać zależności: kmod-nvidia-304xx-3.15.8-200.fc20.x86_64 x86_64 304.123-1.fc20.4 rpmfusion-nonfree-updates 3.7 M xorg-x11-drv-nvidia-304xx x86_64 304.123-1.fc20 rpmfusion-nonfree-updates 3.2 M Podsumowanie transakcji ============================================================================================================================== Instalacja 3 Pakiety (+2 Zależne pakiety) następnie [root@localhost ~]# mv /boot/initramfs-$(uname -r).img /boot/initramfs-$(uname -r)-nouveau.img [root@localhost ~]# dracut /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r) restart, po ponownym uruchomieniu w konsoli z roota [root@localhost ~]# nvidia-settings i na nowym kernelu bez problemu startują X-y. ;edycja Na starym kernelu X-y nie startują, gdyż plik konfiguracyjny /etc/X11/xorg.conf zawiera ustawienia dla własnościowych sterowników Nvidii zainstalowanych na nowym kernelu, dlatego też zrobiłem zmiany: - utworzenie pliku /etc/X11/xorg.conf_nouveau http://wklej.se/xorg_conf_nouveau - wpis do pliku /boot/grub2/grub.cfg (stary kernel) linux /boot/vmlinuz-3.11.10-301.fc20.x86_64 root=UUID=062a98ca-f965-4c10-b8d6-b76267d4d14b ro vconsole.font=latarcyrheb-sun16 rhgb quiet 3 dzięki któremu system uruchmia się bez X-ów - i w tak uruchomionej konsoli na swoim koncie komenda startx -- -config xorg.conf_nouveau uruchamia bezproblemowo X-y [ 147.041] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Tue Aug 19 20:02:33 2014 [ 147.073] (++) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf_nouveau" [ 147.073] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d" [ 147.073] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d" [ 147.651] (II) LoadModule: "nouveau" [ 147.651] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nouveau_drv.so [ 147.691] (II) Module nouveau: vendor="X.Org Foundation" [ 147.691] compiled for 1.14.2, module version = 1.0.9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi