gal3rnik Napisano Wrzesień 12, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2013 temat powiązany z wątkiem http://forum.fedora.pl/topic/26313-fedora-19-live-xfce4-uefi-problemy-z-instalatorem/ gpartem utworzyłem partycję /dev/sda5 w fstabie ustawiłem jako home /dev/sda5 /home ext4 default 1 2 po restarcie /home zamontował uprawnienia root 755 były, jednak nie dało się dodać usera , useradd wywałał błąd: nie udało się utworzyć /home/user exit 12.lub exit 13 W czym mógł być problem? Z palca dostęp do zasobu był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 12, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2013 A sda5 została utworzona w gparted jako ext4? useradd uruchamiałeś jako root? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Wrzesień 12, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2013 dokładnie, tak, partycja nowa jako ext4 utworzona gparted dodawanie usera jako root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 12, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2013 Może istnieje już w /home katalog o nazwie takiej jak nazwa dodawanego użytkownika Zgodnie z "man useradd": 12 Unable to create, remove, or move the new home directory. 13 Requested login is already in use. Oba błędy sugerują próbę tworzenia na nowo istniejącego już katalogu lub istniejącego użytkownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Wrzesień 13, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2013 to był exit 12.Problem obszedłem naokoło montując homa instalatorem. Czy gpt wymaga jakiejś specjalnej obsługi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi