alfa444 Napisano Październik 12, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2013 Jaką aplikacją / sposobem wgrywa się do kernela te "łaty" , typu grsecurity i inne? Jest ich troche, wiec które z nich faktycznie są warte uwagi lub są zalezacne dla kernela najnowszej wersji fedory ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfa444 Napisano Listopad 11, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2013 Powiedzcie za pomocą jakiej aplikacji należy wgrać gresecurity, pax, apparmor, itp? Czy przypadkiem ktoregos z nich nie wykorzystuje SElinux? Czytam ze ma juz exec_shield. Na ile oplaca sie to wgrywac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Listopad 26, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2013 Teraz stabilny kernel to 3.12.1, a testować możesz już nawet 3.13 wersję rc. Jeżeli interesujesz się zabezpieczeniami to możesz skompilować kernela całkowicie pod siebie - włączyć mu AppArmor czy nawet tomoyo (http://tomoyo.sourceforge.jp/index.html.en). Oczywiście zabezpieczeń do wyboru masz jeszcze więcej. Oprócz tego możesz uzyskać szybszy start systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfa444 Napisano Listopad 29, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2013 Ale ja nie wiem w jaki sposób wgrać tego patcha! Nie wiem czym?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Listopad 29, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2013 Ale po co nakładać patcha, jak możesz wkompilować to na stałe w kernel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfa444 Napisano Grudzień 13, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2013 NIE WIEM jak to zrobić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Grudzień 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2013 To sie dowiedz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Grudzień 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2013 To sie dowiedz! Hehe padłem jak to przeczytałem:) Biedny nie wie jak zabezpieczyć kernel przed włamywaczami a tu taka odp. NIE WIEM jak to zrobić! Akurat masz farta bo jest to chyba najstarszy temat dotyczący linuxa, który został już dokładnie opisany. Poszukaj sobie informacji o kompilacji kernela, którego możesz pobrać ze strony kernel.org - obecnie masz już stabilne wydanie 3.12.5. Na dzisiejsze czasy jest to o tyle proste że masz graficzne nakładki typu menuconfig albo inne bardziej "graficzne". Przy kompilacji jądra możesz włączyć pełno zabezpieczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Grudzień 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2013 I jak udało się? Chociaż ciężko jest być w tym temacie na bieżąco, bo jak sam widzisz pod koniec listopada pisaliśmy o stabilnym 3.12.1 a dziś masz już do pobrania 3.12.6. Chociaż z drugiej strony jeżeli raz poświęcisz czas to później lecisz tylko z configami z poprzednich wersji i w zależności od szybkości komputera już po 40 min możesz mieć najnowszy kernel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi