zeniacki Napisano Listopad 9, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2013 Witam, jestem osobą dopiero rozpoczynającą przygodę z linuxem i mam taki problem, a mianowicie kilka... Po instalacji systemu system się zaktualizował i poinstalowałem sobie to co chciałem i po jakimś czasie przestał funkcjonować przycisk ustawien w oknie użytkownika....po naciśnięciu nic się nie dzieje a powinny wyświetlić się ustawienia systemowe... Chciałbym się dowiedzieć gdzie mogę to sprawdzić i ewentualnie naprawić ? Z racji, że jestem początkujący to (_odrazu_ → od razu) ORT prosił bym o jakąś poradę od czego zacząć naukę fedory tak żeby stopniowo dopasować ją do swoich potrzeb? Ps. mam netbooka tc 4400 czy są jakieś sposoby żeby przyspieszyć działanie systemu na takim sprzęcie? ma dual core 2ghz i 3gb ramu... a aplikacje włączają się wolnawo... Za wszystkie porady i wyrozumiałość bardzo dziękuję i gorąco pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 10, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2013 W temacie przycisku nie pomogę (szczerze mówiąc nawet nie bardzo rozumiem o co chodzi), bo korzystam z XFCE a nie z Gnome. Natomiast jeśli chodzi o coś na dobry początek, to polecam zajrzeć do naszej wiki (link na belce u góry). Zacznij od "Poradnika". Potem przejrzyj inne artykuły, szczególnie ten o zarządzaniu pakietami. Niektóre artykuły mogą trącić myszką - wiadomo, system się rozwija a aktualizować wiki nie ma czasu - ale większość tekstów wciąż jest wartościowa. [EDIT] Tak sobie myślę, że jeśli przycisk przestał działać po jakimś czasie od aktualizacji, to metoda zwana przez profesjonalistów informatyki "wyłącz i włącz ponownie" może być pomocna Nie działa tylko przycisk czy w ogóle nie można uruchomić "ustawień"? Wciśnij Alt+F2 i w linii poleceń, która się pokaże wpisz "gnome-control-center --overview". Ewentualnie to samo polecenie razem z opcją wpisz w terminalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeniacki Napisano Listopad 10, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2013 Dziękuję za szybką odpowiedź, niestety polecenie ani z terminala ani z alt + f2 nie działa.... nie można odnaleźć polecenia... hm nie można właśnie w ogóle dostać się do ustawień systemowych... po naciśnięciu " ustawienia" jest brak jakiejkolwiek reakcji... Ps. mam jeszcze jeden malutki problem - mianowicie podczas rozruchu pc mam w menu wyboru systemu aż 4 opcje... miałem 3 ale po aktualizacji jądra fedory doszła następna i czy da się te pozostałe jakoś wywalić żeby szybciej i domyślnie wybierało fedorę z najnowszym jądrem ? Z góry dziękuję za Odpowiedzi i porady. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 10, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2013 [...] miałem 3 ale po aktualizacji jądra fedory doszła następna i czy da się te pozostałe jakoś wywalić żeby szybciej i domyślnie wybierało fedorę z najnowszym jądrem ?Poszukaj proszę na forum. To pytanie wciąż się przewija. W ogóle jest taka miła zasada, że zanim się człowiek o coś zapyta na forum, to powinien je przeszukać czy ktoś już wcześniej o to samo nie pytał. Wywalić możesz tylko po co? Może się przyda? A jeśli z terminala nie możesz uruchomić gnome-control-center, to zainstaluj pakiet control-center. Musiałeś coś grzebać w systemie i usunąłeś przypadkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi