Skocz do zawartości

Jak Zaaktualizować 19 Do 20

markon

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam pojęcia jak jest z FedUp - dawniej był PreUpgrade, ale nawet on pozwalał przeskakiwać tylko o 2 wersje w górę w aktualizacji. Niestety w przypadkach lekko "zapuszczonych" wydań, szczególnie jak chce się wskakiwać z niewspieranych - najlepiej po prostu zainstalować na czysto. Szybciej i omijasz ryzyko błędów spowodowanych aktualizacją (choć Fedora na szczęście nie cierpi na to za bardzo). Ale patrząc na Twoją datę rejestracji na forum, nie muszę tego w sumie mówić nawet :)

EDIT:

Ale i tak chyba niewiele z tego będzie. Cytując Wiki FedUp:

Upgrades from Fedora 17 are no longer supported as it is now EOL, but it was the first release for which fedup was implemented and supported.

Jest jednak światełko w tunelu jeśli chodzi o przeskakiwanie między wersjami, ale 17 jest już poza wsparciem, więc może być różnie, a ja sam nie testowałem też wskakiwania o np. 2 wersje do góry od razu, za pomocą FedUp. Niemniej jeśli dobrze rozumiem (ale mogłem też źle), to teoretycznie jest to możliwe:

Currently, FedUp is capable of handling upgrades between all still-supported Fedora releases using a network repository or a DVD image as the package source. Upgrades from EOL Fedora releases may work, but are not supported.

Wiki: https://fedoraproject.org/wiki/FedUp

Nie mam pojęcia jak jest z FedUp - dawniej był PreUpgrade, ale nawet on pozwalał przeskakiwać tylko o 2 wersje w górę w aktualizacji. Niestety w przypadkach lekko "zapuszczonych" wydań, szczególnie jak chce się wskakiwać z niewspieranych - najlepiej po prostu zainstalować na czysto. Szybciej i omijasz ryzyko błędów spowodowanych aktualizacją (choć Fedora na szczęście nie cierpi na to za bardzo). Ale patrząc na Twoją datę rejestracji na forum, nie muszę tego w sumie mówić nawet :)

EDIT:

Ale i tak chyba niewiele z tego będzie. Cytując Wiki FedUp:

Jest jednak światełko w tunelu jeśli chodzi o przeskakiwanie między wersjami, ale 17 jest już poza wsparciem, więc może być różnie, a ja sam nie testowałem też wskakiwania o np. 2 wersje do góry od razu, za pomocą FedUp. Niemniej jeśli dobrze rozumiem (ale mogłem też źle), to teoretycznie jest to możliwe:

Wiki: https://fedoraproject.org/wiki/FedUp

Sprawdziłem, wywala się już na początku i restartuje kompa.

Pobrałem już ISO i będę instalował z płytki. Pod choinkę.

Pozdrawiam świątecznie.