neutrino56 Napisano Grudzień 21, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2013 Witam Mam pytanie. Na jakiego producenta procesora się zdecydować biorąc pod uwagę stawianie „bardzo budżetowego” serwera domowego (do nauki/testów) bazującego wyłącznie na Linux-ie i wykorzystującym środowisko graficzne KDE lub Gnome. Serwer w oparciu o dystrybucje: Debian, Ubuntu, CentOS i Fedora. Serwer ma pełnić takie funkcje jak: serwer plików, serwer www (php,mysql), RADIUS, FTP, Router i Firewall, virtualizacja KVM, itp. (do nauki). Mam dylemat miedzy INTEL-em a AMD. Co bardziej wspiera, co lepiej współpracuje z Linux-em. Czy wybrać (mowa o bardzo budżetowym zestawie): Zestaw 1) Procesor Intel Pentium G3420 (3M Cache, 3.20 GHz) (z wbudowana grafiką Intel Graphix) wentylator BOX z płytą MSI B85-G41 PC Mate pamięcią 4 GB RAM Kingstone HyperX DDR3 1600 9CL Intel XMP X2 zasilaczem XFX Core 450W 80+ Bronze PSU Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX) Brak karty graficznej (zostanie wykorzystana tylko ta w procesorze) Czy może: Zestaw 2) Procesor AMD APU A8-6600K (z wbudowana grafiką HD 8570D) wentylator BOX z płytą główną MSI FM2-A75MA-E35 AMD A75 Socket FM2 Pamięć Kingston HyperX 4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 zasilaczem XFX Core 450W 80+ Bronze PSU. Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX) Brak karty graficznej (zostanie wykorzystana tylko ta w procesorze) Proszę o odpowiedź, który producentlepiej współpracuje z Linux-em. P.S. a może Wy macie jakieś ciekawsze (i równie budżetowe) propozycje współpracujące bez większych problemów z Linuxem ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrjun Napisano Grudzień 21, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2013 Witam Mam pytanie. Na jakiego producenta procesora się zdecydować biorąc pod uwagę stawianie „bardzo budżetowego” serwera domowego (do nauki/testów) bazującego wyłącznie na Linux-ie i wykorzystującym środowisko graficzne KDE lub Gnome. Serwer w oparciu o dystrybucje: Debian, Ubuntu, CentOS i Fedora. Serwer ma pełnić takie funkcje jak: serwer plików, serwer www (php,mysql), RADIUS, FTP, Router i Firewall, virtualizacja KVM, itp. (do nauki). Mam dylemat miedzy INTEL-em a AMD. Co bardziej wspiera, co lepiej współpracuje z Linux-em. Czy wybrać (mowa o bardzo budżetowym zestawie): Zestaw 1) Procesor Intel Pentium G3420 (3M Cache, 3.20 GHz) (z wbudowana grafiką Intel Graphix) wentylator BOX z płytą MSI B85-G41 PC Mate pamięcią 4 GB RAM Kingstone HyperX DDR3 1600 9CL Intel XMP X2 zasilaczem XFX Core 450W 80+ Bronze PSU Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX) Brak karty graficznej (zostanie wykorzystana tylko ta w procesorze) Czy może: Zestaw 2) Procesor AMD APU A8-6600K (z wbudowana grafiką HD 8570D) wentylator BOX z płytą główną MSI FM2-A75MA-E35 AMD A75 Socket FM2 Pamięć Kingston HyperX 4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 zasilaczem XFX Core 450W 80+ Bronze PSU. Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX) Brak karty graficznej (zostanie wykorzystana tylko ta w procesorze) Proszę o odpowiedź, który producentlepiej współpracuje z Linux-em. P.S. a może Wy macie jakieś ciekawsze (i równie budżetowe) propozycje współpracujące bez większych problemów z Linuxem ??? Sugeruję płytę i procek Intel'a przynajmniej C2D i tylko taki, który wspiera wirtualizację. Sprawdź koniecznie na witrynie producenta. Na serwer polecam CentOS, a RAM-u co najmniej 8 GB, a im więcej tym lepiej dla wirtualizacji zwłaszcza. Pamięć przyda się też na RAM dysk dla /temp i przyśpieszy działanie systemu. Kieruj się głównie doborem komponentów, a nie tylko budżetem, bo możesz ponieść dodatkowe niepotrzebne koszty. Zwróć też uwagę na pobór mocy i na to, że procek nie musi być najszybszy czyli prądożerny. Taki wymaga dobrego chłodzenia, które szumi. Jako dysk systemowy polecam SSD co najmniej 64 GB, a jako magazyn plików najlepiej dwa dyski w układzie RAID. Nie muszą być najszybsze, a raczej energooszczędne np. z serii zielonej Caviar'a. Z uwagi na koszty można do ostatecznej konfiguracji dochodzić etapami. Ja zacząłem od płyty, procka E7500, RAM 4GB i dysku SSD. O szybkości kompa bardziej decyduje szybkość dysku i wielkość RAM-u niż procek. Zastosowanie na procku dużego radiatora pasywnego i zasilacza z wiatrakiem fi=12 cm czyni serwer niemal bezgłośnym. Takie założenia podjąłem przed budową swojego serwera i jestem zadowolony. Śmiga, aż miło, oszczędnie i cicho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz Napisano Grudzień 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2013 Serwer ma pełnić takie funkcje jak: serwer plików, serwer www (php,mysql), RADIUS, FTP, Router i Firewall, virtualizacja KVM, itp. (do nauki).Oprócz wirtualizacji, to najlepszy byłby zwykły Atom. I wystarczająco wszystko by ogarniał. Jak chcesz się wirtualizować, to należałoby się zastanowić nad jakimś quadem. Czy wybrać (mowa o bardzo budżetowym zestawie):Na coś musisz się zdecydować. Albo ma robić wszystko, albo być budżetowym. Musisz brać też pod uwagę ile energii będzie wcinał. Zestaw 1) [ciach] Zestaw 2) [ciach] Proszę o odpowiedź, który producentlepiej współpracuje z Linux-em. Oba. W tym zestawieniu AMD będzie nieco wydajniejszy. Ale za to nadrobi zapewne większym poborem prądu. Pamięć przyda się też na RAM dysk dla /temp i przyśpieszy działanie systemu.A cóż takiego kolega ma tam trzymać, aby tego potrzebował? Kieruj się głównie doborem komponentów, a nie tylko budżetem, bo możesz ponieść dodatkowe niepotrzebne koszty. [ciach] Jako dysk systemowy polecam SSD co najmniej 64 GB, a jako magazyn plików najlepiej dwa dyski w układzie RAID. Nie muszą być najszybsze, a raczej energooszczędne np. z serii zielonej Caviar'a. Po co mu SSD? To ma być budżetowy serwerek. Poza tym unikaj Greenów oraz Seagatów, bo to diabelstwo i wymysł szatana. Ja już sie z nich wyleczyłem dość dawno temu. Na potrzeby neutrino56 nadadzą się WD z serii RED. 1 TB jest w znośnej cenie. Kupi sobie dwa dyski i w softwarowym raidzie zepnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neutrino56 Napisano Grudzień 23, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2013 Dziękuje za zainteresowanie. Z tego co udało mi się ustalić i odszukać w Internecie, to to, iż panuje powszechna opinia że Intel lepiej „współpracuj, wspiera” Linux-a, więc skłonny jestem bardziej do skorzystania z rozwiązań Intelowych. Jednakże nie jestem w stanie udowodnić w jakiej kwestii rozwiązania Intela wypadają lepiej niż AMD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Grudzień 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2013 Kolega Endrjun ma rację, ale jednak autor tematu wyraźnie podkreślił że ma to być bardzo tani zestaw, przedstawił dwie propozycje na których chce bazować. Co prawda należy też pokazać w którą stronę należy iść Z tych dwóch zestawów wybrał bym ten 1. Ale póki co zapomniał bym o virtualizacji, póki nie uzbierasz więcej kasy. Co do zestawu: - procesor intela ma tylko 2 rdzenie (AMD ma 4), niższe taktowanie oraz mniej wydajną kartę graficzną. Z kartami graficznymi od AMD nie jest za ciekawie i nie mają one dobrego wsparcia. Jak byś się już nastawił na ten zestaw to sprawdź jak wygląda sprawa sterowników do grafiki. Pomyśl też nad szybszymi pamięciami ram, cl9 nie są za szybkie. Radził bym Ci również zmienić decyzję odnośnie środowiska graficznego KDE/Gnome, i albo zrezygnować z niego, albo zainstalować coś mniej zasobożernego, gdyż wybrałeś dwa najbardziej zaawansowane. Tak jak mówili przedmówcy - nie wiem gdzie ma stać Twój serwer, ale jeżeli w pokoju w którym przebywasz/śpisz to koniecznie zwróć uwagę na poziom hałasu jaki będzie generowany przez końcowy zestaw, oraz na pobór prądu. Do zadań które wymieniłeś oprócz virtualizacji nie potrzebujesz szybkiego sprzętu, dużo zależy od dysku (SSD zero hałasu, niski pobór prądu, mega szybki) oraz od pamięci ram. Zadania które wymieniłeś ludzie z powodzeniem wykorzystują na raspberry pi który jest mistrzem pod względem ciszy/poboru prądu/ceny. Oczywiście Twój zestaw jest bardziej wydajny i przyszłościowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi