Skocz do zawartości

Osierocone Pakiety

webcreator

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Czy ktoś mi może powiedzieć jak usunąć z Fedory osierocone pakiety? Na forum nie ma takiego tematu, więc go zacząłem. Debian, Mandriva i ArchLinux mają takie opcje, czy Fedora też? Mam w yum-ie zainstalowaną wtyczkę remove-with-leaves, ale jak sprawdzić czy są w systemie jakieś pakiety (biblioteki), których system nie używa i jak je usunąć?

To, o czym dowiedziałem się stosunkowo niedawno, możesz dopisać do /etc/yum.conf w sekcji [main]:

clean_requirements_on_remove=yes

I  teraz nie potrzebujesz już wyrzucać z parametrem --remove-leaves, zależności programu będą wywalać się razem z nim, po wydaniu zwykłego:

yum remove _nazwa_programu_

Tym samym znika problem problem z dbaniem o osierocone zależności (choć nadal można wywalać za pomocą wtyki i parametru --remove-leaves.

package-cleanup --orphans   osierocone - wczesniej zaleca sie  dokonać pełnej aktualizacji

package-cleanup --dupes   duplikaty

package-cleanup --problems  wiadomo  

Ślicznie Wam dziękuję za odpowiedzi.

Przyznam się, że nawet nie wiedziałem o programie package-cleanup.

Testuję różne dystrybujcje linuxa ale jakoś zawsze wracam do Fedory (zaczynałem od FC 2 albo 3 na którą przesiadłem się z Auroxa), która z wersji na wersję jest coraz lepsza i ładniejsza. Brakuje tylko dwóch bardzo praktycznych paczek get-skype i task-codecs, które są w repozytoriach dystrybucji pochodnych od Mandrivy. Ta pierwsza ściąga i instaluje Skype w wersji dynamic, a druga istaluje wszystkie kodeki audio i video.

Niestety instalacja Skype według porady http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik_F20_%28Heisenbug%29#Skype, jest już mocno przestarzała. Instalowałem Skype według tej "recepty" i nie chce działać - albo wyrzuca błędy, albo (_wogóle_ → w ogóle) ORT milczy. Zresztą to jest już bardzo muzealana wersja tego programu i nie ma się co dziwić, bo w poradniku do F20 przewija się gdzieć w tle jeszcze F12 (kuriozum ^_^ ). Nie jestem ekspertem od Fedory, więc nie będę tego edytował.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za Wasze podpowiedzi i porady.

Pozdrawiam

Wojtek

Skype jest zawsze - jak wielokrotnie pisałem - w repo Russian Fedora → http://forum.fedora.pl/topic/26489-wbudowana-kamerka-w-laptopie-msi-ge60-nie-działa-w-skype-fedora-20/?p=164322

Z kolei instalacja kodeków sprowadza się do ściągnięcia i rozpakowania jednej paczki *.tar.gz.

Nota bene odtwarzacz VLC ma kodeki wbudowane (SMplayer chyba też), więc jeśli chodzi tylko o odtwarzanie to nie ma z tym problemu.

Co do poradnika: coraz mniej chętnych do edycji a chętnym brakuje czasu, więc faktycznie lekko nieświeże informacje miejscami ;) Aczkolwiek akurat tam gdzie przewija się F12 jest OK, bo to są tylko przykłady i jak to zwykle z przykładami bywa należy je zmodyfikować i dostosować do aktualnej sytuacji.