loloo Napisano Marzec 13, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2014 Witam, posiadam netbooka msi u135dx oraz mam zainstalowana fedorę 19 na nim. Mam mały problem z wbudowanym mikrofonem. Wchodzę w ustawienia dźwięku, w zakładkę wejście i mam tam "wewnętrzny mikrofon - wbudowany dźwięk" klikam w przełącznik przy "głośność na wejściu" na włącz ale jak mówię to nic nie słychać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qpershing Napisano Marzec 14, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2014 Ściągnij Audacity. Na górze na pasku będziesz miał wybór urządzenia nagrywającego. Potestuj różne. Jeżeli nie będzie działać to wyłącz PulseAudio i przejdź na Alsę. Sporo debianowców (w tym ja) twierdzi, że wyłączenie PulseAudio to najlepszy sposób na problemy z dźwiękiem. Jak to zrobić poszukaj na Google - jest już wystarczająco dużo poradników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loloo Napisano Marzec 14, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2014 W tym audacity dużo tych opcji mi nie pokazało tylko pulse i default na żadnym mi dźwięku nie łapało. A jak wyłączyłem pulseaudio to po resecie jak wszedłem w aplet dźwięk to nie pokazywało ani wbudowanego głośnika ani w zakładce nagrywanie wbudowanego mikrofonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qpershing Napisano Marzec 14, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2014 A zainstalowałeś Alsę? (http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=98218)@EDIT W Audacity nie chodzi mi o to pierwsze od lewej. Tam dalej są jeszcze dwa rozwijane menu. A tam urządzeń mam dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loloo Napisano Marzec 14, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2014 Nie mówiłem o tym pierwszym rozwijanym menu tylko tym co jest obok niego ikonka mikrofonu. Mam alse [root@lolo-F19 ~]# rpm -q alsa-utils alsa-utils-1.0.27.2-3.fc19.x86_64 [root@lolo-F19 ~]# rpm -q alsa-lib alsa-lib-1.0.27.2-1.fc19.x86_64 alsa-lib-1.0.27.2-1.fc19.i686 [root@lolo-F19 ~]# locate alsaconf /usr/share/vim/vim74/ftplugin/alsaconf.vim /usr/share/vim/vim74/syntax/alsaconf.vim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qpershing Napisano Marzec 15, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2014 No to szczerze powiedziawszy nie wiem, co dalej mógłbyś zrobić. Kilkakrotnie naprawiałem dźwięk, za każdym razem wystarczyło zainstalować Alsę. Spróbuj jeszcze tego: http://alsa.opensrc.org/TroubleShooting Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Kwiecień 28, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2014 A uruchom sobie z wiersza poleceń alsamixer (naciśnij F6 i potem F5 dokładnie nie pamiętam - ale jest opis w oknie) i wybierz odpowiednią kartę dźwiękową, będziesz miał zapewne szersze możliwości. Mute i Unmute to literka "m" - i jeszcze wpisz w konsole. Zobacz też arecord -t raw "wizualnie" widać czy mikrofon "coś" zbiera. cisza wygląda tak : ���������������������������������������� a jeżeli jest jakiś dźwięk na wejściu to zobaczysz różne inne straszydła po dmuchnięciu w mikrofon. np: }~}|}}~~}||}����������������������������������������������������������������������������������������~~}~~}}||||{|}}|zxzz{zxxz{{zzzz{{z||}~|{{{}}}|{{||{{{{{{zz|}||||}~���������������������������������������������������������������������������~~���~~~~~}}}}~~~}}|{||||{{zyy{{{{{{{{|}}}~~~��~~~�����������������������������������������������������������������������������������������~~~~~}~~||}}}||~���~~~~~~�����������������������������������������������������������������������������������������~~~~~~~�~}}}||}}}~~~~����~~}}~~~~}}}|}}}}}}}}}}}}}~~}}~���������������������������������������������������������������������~~~~�~~~~}}}}~~~~~~~~~~~~��~}}}~��~~~}}}}|}}|}~~}|}~~������~~~~}}}}}}}|}~~}}�����������������������������������������������������������������������������������~�����������~~~~~}}~~~~~�����~���������������~�����������������������������������������������������������������������������������~~~~��~�~~~~~}}~}}~~~~~}}}||}}}}}~��������������������������������������������������������������������������������������~�������}}}~~}|{z{{{{{{{zzzz{{yyzz{zz{{|{|}~}}||}~}}~}~~}}}}}|}}~~}~~��������������������������������������������������������������������~~~}}}}}}|||}}~|{|{{{|||{ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi