Skocz do zawartości

Zaginione Pliki Podczas Kopiowania.

sjb

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż mam taki problem, jak dla mnie trochę straszny bo mogę stracić dane. Przeszedłem z Windy na Linuksa ostatnio po raz kolejny. Mam do laptopa dwa dyski. Dysk od Windowsa ntfs partycja /home w Linuksie ext 4. Kopiowałem folder o wielkości 34 giga. W folderze były 5 innych folderów z serialami. Problem pojawił się w tedy kiedy z partycji home otworzyłem jeden z folderów a w nim nie było plików. Nie było żadnych komunikatów o błędach w kopiowaniu. System to Fedora 20 KDE. Serial, serialem ale mam na dyskach dużo moich plików z tekstami które gromadzę od 4 lat nie chciał bym ich stracić. Moje pytanie jak chronić pliki podczas kopiowania aby trafiły tam gdzie trzeb? 

Plików chronić nie trzeba - same się chronią w czasie kopiowania.

Partycję Windows miałeś zamontowaną pod Fedorą jako ntfs-3g?

Kopiowałeś w terminalu czy korzystając z jakiegoś managera? Jakiego?

Uruchom terminal, wejdź do katalogu, w którym wg Ciebie powinny być pliki i wykonaj polecenie

ls -la # Dla pewności: w poleceniu nie ma jedynek, to małe "L"

Nie wiem czy ntfs-3g, nie wiem jak to sprawdzić? jest montowane w folder "/run/media". Kopiowałem za pomocą domyślnego menadżera okien Dolphin po prostu przeciągnąłem i dałem kopiuj. Teraz tego nie sprawdzę bo ponowiłem kopiowanie z "mc" w konsoli. Jeżeli sytuacja się powtórzy to wykonam polecenie które podałeś. 

Generalnie kopiowanie/zapis/zmiana czegokolwiek na NTFS z linuksa jest obwarowane ostrzeżeniem, że nie ma 100% pewności, że sterownik NTFS dla linuksa obsłuży w pelni poprawnie ten system plików - to system Microsoftu i dokumentacji pełnej do niego niestety brak. W nowych Windows NTFS trochę się zmienił od wersji dla 2000 i 2003 więc mogą wystapic problemy.

Proponowałbym kopiowanie albo przez partycję VFAT albo (tego na 100% nie polecę bo nie zawsze mi działało) przez sterownik ext2 dla Windows.

W tym z kolei przypadku nie jest obsługiwany LVM (przynajmniej dwa lata temu jeszcze nie był obsługiwany) tak więc tu też są ograniczenia.

Najrozsądniejszym wyjściem jest dla mnie VFAT, a pliki z serialami nie są chyba aż tak krytyczne by ryzykować ich utratę stosując sterownik NTFS dla linuksa :)

--

Piotrek

Pies drapał media ale jak ostatnio miałem Fedore 19 z Gonome 3 to mi nie skopiowało między dyskami książki a dopisałem na Linuksie cały rozdział. Całe szczęście miałem kopie zapasową na karcie SD na pendrivie i dysku google. Tylko co jak wszystkie 3 by zawiodły?! Czy ten VFAT jest odczytywany przez windowsa bez problemu?  

Pies drapał media ale jak ostatnio miałem Fedore 19 z Gonome 3 to mi nie skopiowało między dyskami książki a dopisałem na Linuksie cały rozdział. Całe szczęście miałem kopie zapasową na karcie SD na pendrivie i dysku google. Tylko co jak wszystkie 3 by zawiodły?! Czy ten VFAT jest odczytywany przez windowsa bez problemu?  

http://en.wikipedia.org/wiki/VFAT#VFAT

I jest odczytywany bez żadnych problemów. Zapisywany także.

--

Piotrek