bimbarabam Napisano Czerwiec 6, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2014 Witam, wczoraj z niewiadomych mi przyczyn zawiesił mi się system i okazało się po twardym resecie, że nie chce mi się włączyć menedżer logowania i jestem wprowadzany w tryb konsolowy. Przejrzałem logi i wynika z nich, że prawdopodobnie powstały jakieś błędy na dysku: systemd-fsck[421]: fsck failed with error code 4 Potem były też jakieś info "/dev/sdb2 znalezione i-węzły, które były częscią jakiś tam sierot". Mam w związku z tym pytanie: jaką komendą mogę sprawdzić cały system plików i usunąć błędne sektory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 6, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2014 Uruchom system z jakiegoś livecd i fsck -fy /dev/sdb2 Jeśli chcesz najpierw zobaczyć, które sektory padły to pomiń opcję "y" i wtedy będziesz w trybie interaktywnym - przy każdym bdzie ręcznie będziesz musiał odpowiedzieć yes lub no Na przyszłość zamiast zakładać nowy wątek możesz łatwo sobie pomóc wpisując frazę błędu do Googla → https://www.google.pl/search?q=fsck+failed+with+error+code+4&aq=f&oq=fsck+failed+with+error+code+4&ie=UTF-8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz Napisano Czerwiec 7, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2014 Możesz także sprawdzić przez smartctl stan Twojego dysku: smartctl -a /dev/sda. Znajdziesz go w paczce smartmontools Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi