martinez78 Napisano Wrzesień 30, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2014 Witam Od tygodnia jestem nowym użytkownikiem Fedory 20. Moje pytanie dotyczy aktualizacji systemu. Poz każdej aktualizacji systemu podczas uruchamiania komputera mam kilka opcji uruchomienia linuksa. Czy istnieje jakiś sposób żeby usunąć to a zostawić tylko 1 pozycję. Z góry dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Wrzesień 30, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2014 su - #zamiast gedit może być dowolny edytor gedit /etc/default/grub Teraz dodaj na początki linii #GRUB_DISABLE_SUBMENU=true (można też ją calkowicie usunąć). Na koniec: grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg Tym sposobem najnowsze jądro będzie jako "Fedora", a cała reszta znajdzie się w "Opcje zaawansowane [...]" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Październik 1, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2014 Pewnie, że istnieje. Możesz też ustawić tak mały czas wyświetlania GRUB'a, że go nie zobaczysz (np. 1 sekunda). Zainstaluj program GRUB Customizer 2. Jest graficzny, więc wszystko wyklikasz. Wcześniej jednak zrób kopię plików - tak, jakbyś planował coś usuwać i zorientował się potem, że usunąłeś za wiele. Link o programie z instrukcją instalacji dla Fedory 20: http://linuxg.net/how-to-install-grub-customizer-4-0-6-on-fedora-20-fedora-19-opensuse-13-1-and-opensuse-12-3/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi