Skocz do zawartości

Router Z Modemem Adsl

sparky

Rekomendowane odpowiedzi

hej,

celem do ktorego zmierzam jest uruchomienie Neo+ pod linunksem

jako ze mam w kompie problemy (sprzetowe) z USB nie moge tego zrobic przez modemik Sagema i sterowniki eagle'a. Alternatywnym rozwiazaniem - a do tego rozwojowym jest zakup routera z modemem ADSL.

Jako ze doswiadczenie z tym mam mizerne - pare pytanek:

> np na Allegro spotyka sie info w ofertach 'router ADSL - pracuje z neostarda!!'. czy to tylko marketingowy bajer i urzadzenie ktore ma w nazwie ADSL na pewno zadziala z neo czy moze byc inaczej?

> dotychczas mialem do czynienia z routerami konfigurowanymi via RJ45+www ;) te urzadzenia ktorych opisy czytam maja wejscie USB. po co? jesli tylko przez kabel eth. to (_linuks_ → Linux) ORT nie potrzebuje sterownikow jak mniemam?

> pytanie ogolne, podsumowujace - jakie konkretnie urzadzenie polecacie? z tej dolnej polki cenowej - kolo 200 PLN cos juz sie da znalezc...

pozdrawiam

hej,

celem do ktorego zmierzam jest uruchomienie Neo+ pod linunksem

jako ze mam w kompie problemy (sprzetowe) z USB nie moge tego zrobic przez modemik Sagema i sterowniki eagle'a. Alternatywnym rozwiazaniem - a do tego rozwojowym jest zakup routera z modemem ADSL.

Jako ze doswiadczenie z tym mam mizerne - pare pytanek:

> np na Allegro spotyka sie info w ofertach 'router ADSL - pracuje z neostarda!!'. czy to tylko marketingowy bajer i urzadzenie ktore ma w nazwie ADSL na pewno zadziala z neo czy moze byc inaczej?

> dotychczas mialem do czynienia z routerami konfigurowanymi via RJ45+www ;) te urzadzenia ktorych opisy czytam maja wejscie USB. po co? jesli tylko przez kabel eth. to (_linuks_ → Linux) ORT nie potrzebuje sterownikow jak mniemam?

> pytanie ogolne, podsumowujace - jakie konkretnie urzadzenie polecacie? z tej dolnej polki cenowej - kolo 200 PLN cos juz sie da znalezc...

pozdrawiam

Witam!

Prawie każdy router do ADSL dostępny w Polsce obsluguje Neo+( z wiadomych powodów). Zdażają się wyjątki, ale jest ich niewiele. Osobiście polecam któryś z modemów D-Link'a np. DI-604.

dzieki za info.

D-Link DI-604. Wg sprzedajacego http://allegro.pl/show_item.php?item=36142865 to tylko router - cytuje: "uwaga: router nie zastepuje modemu". nie ma zlacza RJ11 (telefon). I za tani na urzadzenie modem+router :)

ten wydaje sie spelniac moje oczekiwania: D-Link DSL-300T

http://www.togro.pl/sklep/?d=produkt&id=1300

• modem współpracuje min. z usługą NEOSTRADA Plus oferowaną przez TP SA

• konfiguracja poprzez WWW

czyli wszystko co mi potrzeba :)

Witam

Nie każdy modem ADSL działa z NEO+.

Modemy ADSL obsługują dwa aneksy A i B. Mniejsza o dokładne szczegóły ... Neostrada choodzi na aneksie A. Jednak jest jescze usługa NET24 Neti która chodzi na aneksie B.

Musisz zwrócić na to uwagę przy zakupie.

dotychczas mialem do czynienia z routerami konfigurowanymi via RJ45+www wink.gif te urzadzenia ktorych opisy czytam maja wejscie USB. po co? jesli tylko przez kabel eth. to (_linuks_ → Linux) ORT nie potrzebuje sterownikow jak mniemam?

Wejście USB jest po to aby podłączyć router do kompa i wykorzystać go jak normalną kartę sieciową tzn że nie musisz podłączać się do routera przez RJ45.

Większość routerów ma sterowniki tylko pod Windowsa. Być może są też pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT ...

Ja również używam PENTAGRAM Cerberus ADSL i potwierdzam, że jest to bardzo dobry router. Pracuje zarówno na protokole dla TPSA jak i dla Netii. Ja mam NET24 Netii i nie miałem absolutnie żadnych problemów z konfiguracją. Jest prosta jak budowa cepa :)

Modemy ADSL obsługują dwa aneksy A i B. Mniejsza o dokładne szczegóły ... Neostrada choodzi na aneksie A. Jednak jest jescze usługa NET24 Neti która chodzi na aneksie B.

Czyli routerek D-Link ADSL Router DSL-504T nie bedzie dzialal z net24??

Jesli tak to fatalnie, poniewaz wlasnie go kupilem i powiedzieli mi, ze wszystko bedzie ok...Rowniez jak dzwonilem do netii to powiedzieli ok...

Co wy na to?

wejście USB w routerach, jest równeiż po to aby podłączyć do nich modem zewnętrzny, który dostajesz pod neo (można jeszcze dostać czasami pod rj45), np. ja mam modem (z kablówki) , który mogę podłączyc do kompa przez USB i rj45, dalej leci do kompa, który jest routerem (na coyote) za nim jest swith(do niego 4 kompy), ale jesli chodzi przede wszystkim o pobór prądu to zdecydowanie lepszy jest router sprzętowy (do 10W),ale szkoda by było stabilności coyote(restar systemu co 4-5 miesięcy)

pozdrawiam

butcher

W Polsce stosowane są dwa standardy ADSL, opisane odpowiednio jako aneks A i aneks B. Pierwszy, nazywany też "ADSL over POTS", umożliwia transmisję danych na linii analogowej i stosowany jest przez TP SA. Drugi, "ADSL over ISDN", do transmisji wykorzystuje cyfrową linię telefoniczną. Oznaczenia aneksów związane są z urządzeniami dostępowymi zainstalowanymi po stronie operatora, a nie ze sposobem "konfiguracji" po stronie klijęta (Aneks B działa na analogowej lini telefonicznej).

Więc jesli mamy modem działający na Aneksie B to nie będzie on działał w TP SA.

Jeśli chodzi o usługe Net24 to być może chodzi ona na Aneksie A (mogłem pomylić NET24 Neti z DIALNET DSL Dialogu - w moim mieście te usługi są niedostępne więc mam jedynie informacje prasowe na ich temat)

Dzieki za wytlumaczenie roznic. Teraz pozostaje mi czekac az zaloza mi internet i bede zmuszony do konfiguracji routerka....Napisze czy wszystko poszlo jak nalezy czy tez nie.

Czyli w najgorszym przypadku nbede musial skorzystac z modemy, ktory dostane z netii. Mam nadzieje, ze maja te modemy podlaczane m.in. pod RJ45 a nie tylko pod USB

Pozdrawiam

Edytowane przez butcher

Muszę pozbawic Cię złudzeń. Netia da Ci prawdopodobnie modem USB Spedtouch. Dla mnie to badziewie, które tylko przyspieszyło decyzję o kupnie routera. Jeżeli chcesz mieć pewność, czy Twój router będzie pracował na Net24 wejdź na stronę Netii i masz tam podaną specyfikację łącza. Porownaj, czy masz podane wartośći w danch w instrukcji routera i będziesz wiedzał. Pozdrawiam

Widzisz wybor routerka uzalezniony jest od rodzaju linii telefonicznej, ktora ci zalozyli....Jesli posiadasz linie analogowa to routerek wraz z modemem ADSL wykorzystuje Annex A, natomiast jesli posiadasz lcyfrowa linie telefoniczna to routerek wraz z modemem wykorzsytuje Annex B....

Usluga net24 dziala zarowno na linii analogowej jak i na cyfrowej...Ja posiadam linie cyfrowa i moj swiezo zakupiony routerek jest zly....(Teraz place za niewiedze)

mam pytanko zwiazane z firmware routerka:

czy jesli routerek wraz z modemem ADSL pracowal na Annexie A to poprzez zmiane firmwaru routerka mozna zmienic jego prace do Annexu B?

Czy to tylko kwestia oprogramowania?Czy moze inaczej buduje sie takie urzadzenia do wspolpracy z liniami analogowymi, a inaczej dla linii cyfrowych?

Ja mam PLANET ADE-4000 (modem, router) podłaczony jestem do NEO i działa...

Ma 4 porty RJ-45 i USB

Właśnie moja prośba dotyczy USB :))

Szukam jakiś sterowników aby podłączyć do USB (_linuxa_ → Linuksa) ORT (FC3)

Niestety wszystkie porty mam zajęte i zostało mi tylko USB, a chcę podłaczyć FC3 do sieci... i nie mogę.

Czy może ktoś już się z tym uporał ?????

Będę wdzięczny za pomoc.... :))

szacunek........//