Leaf15 Napisano Marzec 9, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2015 Witam, Aktualizowałem dzisiaj system za pomocą yum update i przy aktualizacji VLC wyskakuje następujący błąd: ---> Package vlc-core.x86_64 0:2.2.0-1.fc21 will be an update --> Processing Dependency: libgpg-error.so.0(GPG_ERROR_1.0)(64bit) for package: vlc-core-2.2.0-1.fc21.x86_64 --> Finished Dependency Resolution Error: Package: vlc-core-2.2.0-1.fc21.x86_64 (rpmfusion-free-updates) Requires: libgpg-error.so.0(GPG_ERROR_1.0)(64bit) You could try using --skip-broken to work around the problem You could try running: rpm -Va --nofiles --nodigest Dałem skip-borken aby zaktualizowało resztę pakietów ale przy ponownym yum update dalej wyskakuje ten błąd. Następnie usunąłem paczki vlc i vlc-core i próbowałem zainstalować na nowo ale dalej to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 9, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2015 Poczekaj, to będzie lepiej. Ktoś się z paczka spóźnił. A jak nie możesz czekać to yum update libgpg-error.x86_64 --enablerepo=*testing* yum install vlc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leaf15 Napisano Marzec 9, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2015 Takie coś dostaje po: yum update libgpg-error.x86_64 --enablerepo=*testing* Resolving Dependencies --> Running transaction check ---> Package libgpg-error.x86_64 0:1.13-3.fc21 will be updated --> Processing Dependency: libgpg-error(x86-64) = 1.13-3.fc21 for package: libgpg-error-devel-1.13-3.fc21.x86_64 ---> Package libgpg-error.x86_64 0:1.17-2.fc21 will be an update --> Running transaction check ---> Package libgpg-error-devel.x86_64 0:1.13-3.fc21 will be updated ---> Package libgpg-error-devel.x86_64 0:1.17-2.fc21 will be an update --> Finished Dependency Resolution Error: Multilib version problems found. This often means that the root cause is something else and multilib version checking is just pointing out that there is a problem. Eg.: 1. You have an upgrade for libgpg-error which is missing some dependency that another package requires. Yum is trying to solve this by installing an older version of libgpg-error of the different architecture. If you exclude the bad architecture yum will tell you what the root cause is (which package requires what). You can try redoing the upgrade with --exclude libgpg-error.otherarch ... this should give you an error message showing the root cause of the problem. 2. You have multiple architectures of libgpg-error installed, but yum can only see an upgrade for one of those architectures. If you don't want/need both architectures anymore then you can remove the one with the missing update and everything will work. 3. You have duplicate versions of libgpg-error installed already. You can use "yum check" to get yum show these errors. ...you can also use --setopt=protected_multilib=false to remove this checking, however this is almost never the correct thing to do as something else is very likely to go wrong (often causing much more problems). Protected multilib versions: libgpg-error-1.17-2.fc21.x86_64 != libgpg-error-1.13-3.fc21.i686 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 9, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2015 Odinstaluj poprzednia wersję libgpg-error i na nowo spróbuj zainstalować. Poza tym masz podpowiedzi w komunikacie błędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leaf15 Napisano Marzec 9, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2015 Yum nie pozwala odinstalować libgpg-error.x86_64. Wypisuje całą listę paczek do usunięcia a na koniec: Error: Trying to remove "systemd", which is protected Error: Trying to remove "yum", which is protected Chyba, że jakoś inaczej mam odinstalować niż przez yum remove Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 9, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2015 Coś przekombinowałeś. Musiałeś robić coś więcej niż napisałeś. U mnie bez problemu poszło tak jak napisałem wyżej. Poczekaj aż z testing wejdzie poprawna paczka. Pewnie jutro, może pojutrze. Wytrzymasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leaf15 Napisano Marzec 9, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2015 Fedory używam od niedawna, często się zdarza że ktoś się spóźnia z paczkami i są problemy z aktualizacją? Na Ubuntu takich problemów nie miałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Marzec 13, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2015 Nie, nie zdarza się to często. W ostatnich 6 latach, osobiście naliczyłem może z 2-3 przypadki jak już? Co prawda komplikacja jest nadal od tych paru dni, ale na szczęście mnie się nie pali. (...)Na Ubuntu takich problemów nie miałem . Widocznie nie używasz Ubuntu dłużej (w sensie paru lat chociażby) Jeśli chodzi o Fedorę, to przynajmniej masz paczki szybciej niż w Ubuntu i nie masz trochę słabej polityki aktualizacji paczek, polegającej na zasadzie: "chcesz mieć coś nowszego, to zainstaluj nowsze Ubu, bo w tym wydaniu aplikacji X mieć nowszej nie będziesz". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 13, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2015 Własnie zauważyłem, że dzisiaj pojawiła się aktualizacja libgpg-error. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi