anzelm Napisano Październik 19, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2015 Witam. Prosze o podpowiedź jak zmienić adres IP Fedorze zainstalowanej jako virtualka pod vmware. Mianowicie zainstalowałem Fedore server wersja 22 na virtualce. Chciałbym dac jej dostę do internetu a więc muszę zmieć adres IP. Po wpisaniu ifconfig nie mam wyszczególnionych portów eth0, eth1 itd tylko ens 190 i lo. W jaki sposób i gdzie moge zmienic adres IP dla fedory. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
melis Napisano Październik 28, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2015 Właściwie ip wychodzącego na zewnątrz, nie zmienisz dla VM. Będzie taki jak gospodarza. Nie wiem dokładnie, jak to wygląda pod linuksem z konfiguracją VM, bo dotychczas używałem tylko okienek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Październik 28, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2015 Witam. Prosze o podpowiedź jak zmienić adres IP Fedorze zainstalowanej jako virtualka pod vmware. Mianowicie zainstalowałem Fedore server wersja 22 na virtualce. Chciałbym dac jej dostę do internetu a więc muszę zmieć adres IP. Po wpisaniu ifconfig nie mam wyszczególnionych portów eth0, eth1 itd tylko ens 190 i lo. W jaki sposób i gdzie moge zmienic adres IP dla fedory. Pozdrawiam Wszystko zależy od tego jak skonfigurowałeś interfejs w VMWare. Nie pamiętam jak się nazywały tryby w których operuje wirtualizowana karta pod VMWare, ale generalnie w wirtualizacji są trzy tryby: NAT, bridge, isolated oraz inne specjalne. Najprościej będzie ci ustawić IP wybierając tryb NAT. Fedora powinna pobrać ci wtedy adres z wewnętrznego serwera DHCP VMWare i nic nie będziesz musiał w zasadzie więcej ustawiać. Oczywiście jeżeli nic masz namieszane Właściwie ip wychodzącego na zewnątrz, nie zmienisz dla VM. Będzie taki jak gospodarza. Nie wiem dokładnie, jak to wygląda pod linuksem z konfiguracją VM, bo dotychczas używałem tylko okienek. Możesz dać wirtualce zewnętrzne IP w ilości jakiej tylko potrzebujesz jeżeli masz tylko pulę. Możesz mieć 100 maszyn wirtualnych i dać każdej inny adres ip zewnętrzy czy wewnętrzy itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi