Skocz do zawartości

Instalacja Fedory Na Laptopie Hp G62

melis

Rekomendowane odpowiedzi

Co do radeonów, to ogólnie przyjęte jest aby, korzystać jednak ze sterowników "otwartych". Poza tym, nie kłopot jest po stronie sterowników, a po stronie zarządzania energią karty przez cpu. Walczę dalej, a przy okazji szlifuję słaby angielski ;)

Edycja: dodanie radeona hd do czarnej listy w katalogu etc i lib, też niczego nie zmienia. Nie wiem jak wymusić, aby moduł dpm nie był w ogóle inicjonowany.

Witajcie! Stało się cos dziwnego, aczkolwiek pozytywnego. Używałem akurat okienek, do gry w sa multi i nagle laptop wyłączył się i nie chciał się włączyć. Wyjałem więc baterie i odłączyłem zasilanie. Po złożeniu wszystkiego, uruchomiłem Fedorę i ku memu zaskoczeniu, od razu ekran z logiem Fedory, bez żadnych błędów. Już 4ty raz uruchamiam ją ponownie i jest wszystko ok!

Czy jest możliwość, abym dodał kilka opcji do kernela podczas uruchamiania? Tzn wiem, że mogę dodać takie opcje, ale chodzi mi o to by mieć możliwość np wyboru, z poleceniem acpi=off lub acpi_osi=linux bądź też kolejną z radeon.dpm=1. System uruchamia mi się na przemiennie z różnymi poleceniami, natomiast nie ma reguły, z którym akurat zaskoczy.

Da się to zrobić. Przyda ci się do tego program grub-customizer aczkolwiek sam się nim nie specjalnie dużo bawiłem. Jeżeli nie zadziała to pozostaje edytowanie ręczne.

Mam jednak mieszane uczucia czy to jest rozwiązanie twojego problemu z hardware...

Miszcz rozwiązaniem mego problemu z hardware tego laptopa, było by... zutylizowanie go. Niestety narazie nie pozostaje mi, żadna inna alternatywa, więc jest jak jest. W ogóle cudnie, że Fedora się uruchamia. To jedyna dystrybucja linuksa, która działa na tym czymś od HP. Problem występuje jeszcze przed załadowaniem dalszych sterowników. Dosłownie zaraz na starcie, pojawiają się komunikaty, a dysk nie pracuje. Dopiero po komunikacie giving up! następuje próba uruchomienia i, grzyb jeden wie, czemu raz się załaduje, a innym razem zdechnie.

Hehe spoko rozumiem cię. Można to zdebugować, ale kosztowało by to trochę pracy. Licz, na to po prostu, że ktoś inny mający podobny sprzęt, zgłosi problemy których doświadczasz.

btw. nie wiem czy wspominałem, ale mi na swoim egzemplarzu HP znacznie lepiej działały dystrybucje typu Mint i Ubuntu.  Na szczęście pozbyłem się tego grata. :)

U mnie właśnie ani Mint, Ubuntu, Arch, Gento,Mandriva,OpenSuse,Debian nie działają. Jedynie Fedora jakoś sobie radzi. Użyłem narzędzia grub-customizer i, popadłem w tarapaty. Nie duże na szczęście. Dodałem pożądane wpisy w ustawieniach ogólnych i teraz na starcie, nie można znaleźć jakiegoś pliku - nie zapamiętałem jakiego. Ale ogólnie wszystko działa. Nie mam mozliwości edycji. Po wybraniu edycji, program zgłasza błąd i poleca zakończenie. error file: /Grub2/grubenv not found - taki komunikat wyskakuje po wyborze systemu.