marek353 Napisano Styczeń 20, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2016 Gwoli ścisłości to jako polecenie terminala działa. Nie wykonuje jednak polecenia z crontab`a. Niedawno "przeprosiłem się" z Fedorką po dłuższym okresie jej nieużywania i napotykam na głupi problem z zaplanowaniem crontab do robienia kopii zapasowej swojego katalogu domowego. Zawsze działało to bez zarzutu lecz teraz w najnowszej wersji systemu istnieje chyba jakieś zabezpieczenie SElinux w tym zakresie, którego nie mogę rozwikłać. Sprawdzam czy usługa jest uruchomiona? (tak) # systemctl is-enabled crond.service enabled Nie można uruchomić rsync: # systemctl enable rsyncd.service Failed to execute operation: No such file or directory $ systemctl status rsyncd.service ● rsyncd.service Loaded: not-found (Reason: No such file or directory) Active: inactive (dead) Jak uruchomić rsync? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 21, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2016 Najpierw zainstaluj rsync-daemon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek353 Napisano Styczeń 21, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2016 Najpierw zainstaluj rsync-daemon OK nie wiedziałem, że tak się teraz nazywa. Zainstalowałem, uruchomiłem: # systemctl enable rsyncd.service Created symlink from /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/rsyncd.service to /usr/lib/systemd/system/rsyncd.service. # systemctl status rsyncd.service ● rsyncd.service - fast remote file copy program daemon Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/rsyncd.service; enabled; vendor preset: disabled) Active: inactive (dead) Proszę podpowiedz co dalej...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 21, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2016 Proszę podpowiedz co dalej...? Zajżyj do logów, usługę skonfigurowałeś, cos mi sie wydaje, że masz błędne pojęcie o tym co ma robić rsync-daemon. Może lepiej podaj to polecenie, które działa z konsoli a nie działa z cron i podaj gdzie je wpisałeś (w jaki pliku oraz jego zawartość), Do przeglądania logów służy obecnie polecenie journalctl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek353 Napisano Styczeń 22, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2016 Aby nie prokurować ewentualnych barier własnościowych plików sporządziłem bardzo prostego crontab`a w obrębie swojego katalogu domowego, z folderu do folderu o konkretnej godzinie. I tak on się przedstawia: $ crontab -l 14 19 * * * /home/marek/.skrypty/back.sh #!/bin/sh rsync -av ~/Dokumenty ~/Obrazy /home/marek/spr $ ls -la /home/marek/.skrypty -rwxr-xr-x. 1 marek marek 57 01-22 19:12 back.sh Teraz /var/log/rsync.log 2016/01/21 16:35:19 [758] rsyncd version 3.1.1 starting, listening on port 873 2016/01/21 17:55:49 [758] sent 0 bytes received 0 bytes total size 0 2016/01/21 20:34:26 [706] rsyncd version 3.1.1 starting, listening on port 873 2016/01/21 21:43:47 [706] sent 0 bytes received 0 bytes total size 0 2016/01/22 17:49:04 [741] rsyncd version 3.1.1 starting, listening on port 873 2016/01/22 17:51:23 [741] sent 0 bytes received 0 bytes total size 0 2016/01/22 18:51:34 [724] rsyncd version 3.1.1 starting, listening on port 873 Działanie samego rsync wykonane z terminala przebiega bez problemu. On powstaje kiedy użyję crontab i wtedy pewnie wkracza polityka zabezpieczeń SElinux, gdzie wymagane jest prawidłowe oznakowanie treści udostępnianych przez rsync. Należy oznaczyć pliki i katalogi typem "public_content_t". Pytanie- jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 22, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2016 #!/bin/sh rsync -av ~/Dokumenty ~/Obrazy /home/marek/spr $ ls -la /home/marek/.skrypty -rwxr-xr-x. 1 marek marek 57 01-22 19:12 back.sh Według mnie problemem jest to, że w skrypcie nie podajesz pełnych ścieżek, zauważ że ~ odnosi się do katalogu domowego ustawionego w zmiennych środowiskowych danej powłoki. Natomiast w crontabie najpewniej te zmienne nie są ustawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek353 Napisano Styczeń 22, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2016 Używałem takiej formy skryptu od dawna z tą różnicą, że w innych systemach jak Fedora bez zabezpieczeń SElinux, i on działał. Uzupełnienie ścieżki dostępu niczego nie zmienia, uparcie cron się nie wywołuje. Przyznaję ze skruchą iż polityki SElinux są mi nieznane, dopiero w Fedorze się z nimi spotykam. Jest wiele stron na ten temat i po wstępnej lekturze pewny jestem, że tu należy szukać przyczyny. Boję się jednak aby nie rozstroić nieświadomie zabezpieczeń, brak mi doświadczenia w tym zakresie. Wyświetliłem ustawienia SElinux tylko odnośnie cron i rsync: $ getsebool -a cron_can_relabel --> off cron_system_cronjob_use_shares --> off cron_userdomain_transition --> on rsync_anon_write --> off rsync_client --> off rsync_export_all_ro --> off rsync_full_access --> off Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 23, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2016 Jeżeli to faktycznie selinux to powinny być komunikaty w logu opisujące z czym jest problem. Przydatne mogą być polecenia audit2why -a oraz audit2allow -ae |grep 'allow\|!!' Dobrze też jest przejrzeć logi związane z cronem journalctl -b _EXE=/usr/sbin/crondAby mieć 100% pewności, że to selinux możesz tymczasowo wyłączyć selinuxa poleceniem setenforce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek353 Napisano Styczeń 23, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2016 Dwa pierwsze polecenia nie zwracają niczego, natomiast trzecie potwierdza brak autoryzacji usera "marek", tak wnioskuję. # journalctl -b _EXE=/usr/sbin/crond -- Logs begin at wto 2016-01-19 12:19:02 CET, end at sob 2016-01-23 11:50:24 CET sty 23 11:41:07 localhost.localdomain crond[899]: (CRON) INFO (RANDOM_DELAY will sty 23 11:41:07 localhost.localdomain crond[899]: (root) Unauthorized SELinux co sty 23 11:41:07 localhost.localdomain crond[899]: (root) FAILED (loading cron ta sty 23 11:41:07 localhost.localdomain crond[899]: (marek) Unauthorized SELinux c sty 23 11:41:07 localhost.localdomain crond[899]: (marek) FAILED (loading cron t sty 23 11:41:07 localhost.localdomain crond[899]: (CRON) INFO (running with inot lines 1-7/7 (END)...skipping... -- Logs begin at wto 2016-01-19 12:19:02 CET, end at sob 2016-01-23 11:50:24 CET. -- sty 23 11:41:07 localhost.localdomain crond[899]: (CRON) INFO (RANDOM_DELAY will be scaled with factor 19% if used.) sty 23 11:41:07 localhost.localdomain crond[899]: (root) Unauthorized SELinux context=unconfined_u:unconfined_r:unconfined_t:s0-s0:c0.c1023 file_context=unconfined_u:object_r:user_cron_spool sty 23 11:41:07 localhost.localdomain crond[899]: (root) FAILED (loading cron table) sty 23 11:41:07 localhost.localdomain crond[899]: (marek) Unauthorized SELinux context=unconfined_u:unconfined_r:unconfined_t:s0-s0:c0.c1023 file_context=unconfined_u:object_r:user_cron_spoo sty 23 11:41:07 localhost.localdomain crond[899]: (marek) FAILED (loading cron table) sty 23 11:41:07 localhost.localdomain crond[899]: (CRON) INFO (running with inotify support) Aby mieć 100% pewności, że to selinux możesz tymczasowo wyłączyć selinuxa poleceniem setenforce Zanim to zrobię muszę wiedzieć jak potem na powrót aktywować selinux. W tym temacie brak mi jeszcze rozeznania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 23, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2016 Zobacz czy masz uruchomiony auditd systemctl status auditd.service setenforce 0 wyłącza setenforce 1 włącza w logach widać, że to selinux ale wiersz masz ucięty spróbuj polecenia journalctl -b _EXE=/usr/sbin/crond --no-pager Być może twój problem jest związany z tym błędem https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1298192 Możesz spróbować zainstalować ten poprawiony kernel poleceniem dnf update kernel --enablerepo=updates-testing albo poczekać aż go przeniosą do głównego repo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek353 Napisano Styczeń 23, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2016 Teraz dostałem pełny log: # journalctl -b _EXE=/usr/sbin/crond --no-pager -- Logs begin at wto 2016-01-19 12:19:02 CET, end at sob 2016-01-23 13:12:01 CET. -- sty 23 11:41:07 localhost.localdomain crond[899]: (CRON) INFO (RANDOM_DELAY will be scaled with factor 19% if used.) sty 23 11:41:07 localhost.localdomain crond[899]: (root) Unauthorized SELinux context=unconfined_u:unconfined_r:unconfined_t:s0-s0:c0.c1023 file_context=unconfined_u:object_r:user_cron_spool_t:s0 (/var/spool/cron/root) sty 23 11:41:07 localhost.localdomain crond[899]: (root) FAILED (loading cron table) sty 23 11:41:07 localhost.localdomain crond[899]: (marek) Unauthorized SELinux context=unconfined_u:unconfined_r:unconfined_t:s0-s0:c0.c1023 file_context=unconfined_u:object_r:user_cron_spool_t:s0 (/var/spool/cron/marek) sty 23 11:41:07 localhost.localdomain crond[899]: (marek) FAILED (loading cron table) sty 23 11:41:07 localhost.localdomain crond[899]: (CRON) INFO (running with inotify support) sty 23 13:01:01 localhost.localdomain CROND[3505]: (root) CMD (run-parts /etc/cron.hourly) sty 23 13:12:01 localhost.localdomain crond[899]: (root) Unauthorized SELinux context=unconfined_u:unconfined_r:unconfined_t:s0-s0:c0.c1023 file_context=unconfined_u:object_r:user_cron_spool_t:s0 (/var/spool/cron/root) sty 23 13:12:01 localhost.localdomain crond[899]: (root) FAILED (loading cron table) sty 23 13:12:01 localhost.localdomain crond[899]: (marek) Unauthorized SELinux context=user_u:user_r:user_t:s0 file_context=unconfined_u:object_r:user_cron_spool_t:s0 (/var/spool/cron/marek) sty 23 13:12:01 localhost.localdomain crond[899]: (marek) FAILED (loading cron table) Próbowałem w międzyczasie zmienić swój status z "unconfined_u:unconfined_r:unconfined_t:s0-s0:c0.c1023" na "user_u" poleceniem # usermod -Z user_u marek bez rezultatu: # semanage login -l usage: semanage login [-h] [-n] [-N] [-s STORE] [ --add -s SEUSER -r RANGE LOGIN | --delete LOGIN | --deleteall | --extract | --list -C | --modify -s SEUSER -r RANGE LOGIN ] semanage login: error: one of the arguments -a/--add -d/--delete -m/--modify -l/--list -E/--extract -D/--deleteall is required Dalej, audyt uruchomiony: # systemctl status auditd.service ● auditd.service - Security Auditing Service Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/auditd.service; enabled; vendor preset: enabled) Active: active (running) since sob 2016-01-23 11:41:06 CET; 1h 44min ago Process: 703 ExecStartPost=/sbin/auditctl -R /etc/audit/audit.rules (code=exited, status=0/SUCCESS) Main PID: 702 (auditd) CGroup: /system.slice/auditd.service └─702 /sbin/auditd -n sty 23 11:41:06 localhost.localdomain systemd[1]: Starting Security Auditing ... sty 23 11:41:06 localhost.localdomain auditctl[703]: No rules sty 23 11:41:06 localhost.localdomain systemd[1]: Started Security Auditing S... sty 23 11:41:06 localhost.localdomain auditd[702]: Started dispatcher: /sbin/... sty 23 11:41:06 localhost.localdomain audispd[712]: priority_boost_parser cal... sty 23 11:41:06 localhost.localdomain auditd[702]: Init complete, auditd 2.4.... Hint: Some lines were ellipsized, use -l to show in full. Po wyłączeniu SElinux poleceniem "setenforce 0" nareszcie rsync ruszył, co daje już 100% pewności co do diagnozy problemu. Nie chcę jednak obniżać standardów i włączam go ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 23, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2016 Tymczasowe obejście masz tutaj https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1263328#c19 a docelowe do aktualizacja kernela Czy masz zainstalowane pakiety setroubleshoot-server, setroubleshoot i setroubleshoot-plugins są bardzo pomocne przy problemach z selinuxem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek353 Napisano Styczeń 23, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2016 Tych pakietów "setroubleshoot-server setroubleshoot setroubleshoot-plugins" nie miałem, ale już są zainstalowane. I stało się, rozchrzaniłem sobie nieumyślnie uprawnienia selinux tym poleceniem: usermod -Z user_u marek Poskutkowało to nieprzyjemnymi skutkami, jak np. zablokowany dostęp do root przez "su", blokada google-chrome. Dalej już nie sprawdzałem co jeszcze. Powrót do stanu poprzedniego okazał się niemożliwy. Musiałem wyłączyć SElinux! Nie wiem jak teraz wrócić do stanu z przed... id -Z unconfined_u:unconfined_r:unconfined_t:s0-s0:c0.c1023 albo tak skonfigurować te ostre reguły aby funkcjonalność była normalna? Teraz odnośnie Twojego linka: cat mycron.cil cat: mycron.cil: Nie ma takiego pliku ani katalogu # semodule -i mycron.cil libsemanage.semanage_direct_install_file: Unable to open mycron.cil: No such file or directory (No such file or directory). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 23, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2016 Oczywiście, że nie masz tego pliku musisz go stworzyć, w tym komentarzu użyto cat, tylko po to aby wyświetlić jego zawartość. Co zwraca semanage login -l jeżeli na liście masz użytkownika marek spróbuj semanage login -d marek Spróbuj usermod -Z marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek353 Napisano Styczeń 23, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2016 Oczywiście, że nie masz tego pliku musisz go stworzyć, w tym komentarzu użyto cat, tylko po to aby wyświetlić jego zawartość. Ale jak i gdzie stworzyć? Co zwraca semanage login -l # semanage login -d marek Login Użytkownik SELinuksa Zakres MLS/MCS Usługa __default__ unconfined_u s0-s0:c0.c1023 * marek user_u s0 * root unconfined_u s0-s0:c0.c1023 * system_u system_u s0-s0:c0.c1023 * # id -Z user_u:user_r:user_t:s0 # usermod -Z marek Usage: usermod [options] LOGIN Options: -c, --comment COMMENT new value of the GECOS field -d, --home HOME_DIR new home directory for the user account -e, --expiredate EXPIRE_DATE set account expiration date to EXPIRE_DATE -f, --inactive INACTIVE set password inactive after expiration to INACTIVE -g, --gid GROUP force use GROUP as new primary group -G, --groups GROUPS new list of supplementary GROUPS -a, --append append the user to the supplemental GROUPS mentioned by the -G option without removing him/her from other groups -h, --help display this help message and exit -l, --login NEW_LOGIN new value of the login name -L, --lock lock the user account -m, --move-home move contents of the home directory to the new location (use only with -d) -o, --non-unique allow using duplicate (non-unique) UID -p, --password PASSWORD use encrypted password for the new password -R, --root CHROOT_DIR directory to chroot into -s, --shell SHELL new login shell for the user account -u, --uid UID new UID for the user account -U, --unlock unlock the user account -v, --add-subuids FIRST-LAST add range of subordinate uids -V, --del-subuids FIRST-LAST remove range of subordinate uids -w, --add-subgids FIRST-LAST add range of subordinate gids -W, --del-subgids FIRST-LAST remove range of subordinate gids -Z, --selinux-user SEUSER new SELinux user mapping for the user account Nie wiem jaką opcję wybrać? Poza tym "setenforce 0" działa tylko w bieżącej sesji, po resecie trzeba ponawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi