Skocz do zawartości

Wyświetlanie Logów Na Konsoli - Jak Zatrzymać?

WalDo

Rekomendowane odpowiedzi

Ustawiłem sobie firewall i wpisałem w nim m.in.reguły, które zrzucają wpisy do logów. Pytanie: jak powstrzymać wypisywanie komunikatów na konsoli?

W tej chwili, nie mogę spokojnie pracować na konsoli tekstowej (a czasem tak mi łatwiej niż pod X-ami) bo co chwila dostaję "śmiecia" na ekran. Czy to można jakoś przekierować? Na /dev/null czy coś takiego... :unsure: Oczywiście wpisy w /var/log/messages chcę mieć nadal ;)

Pozdr,

W.

troche sie zgubilem, a jak wyglada ta regułka do logów? też niektore informacje zrzucam do logów ale nigdy nic nie dostaje na ekran,

raczej Twoj problem lezy w zlym ustawieniu sysloga, czy oprocz iptables dostajesz cos jeszcze na ekran (inne logi, np wszystko co idzie do messages)?.

spróbuj zatrzymac program klogd i odpal go jako klogd -c 4

Na konsolę dostaję tylko komunikaty z iptables'ów.

Regułki nie mam pod ręką w tej chwili, ale to jest mniej więcej tak:

iptables -A INPUT <tutaj wpisy typu: --limit, --tcp-flags, ...> -j LOG --log-prefix="FIREWALL ALERT:"

no i właśnie na konsolę dostaję ten "FIREWALL ALERT: " i dalej magiczne wpisy z (chyba?) ip_conntrack.

Wydaje mi sie, że powinienem właśnie coś w syslogu pomieszać, dokładniej w syslog.conf tylko pytanie co? :huh: Przy którymś wpisie pewnie muszę zmienić jakieś *.notice na *.none, ale mało się na tym znam, a wolałbym nie rozwalić sobie sysloga.

Pozdr,

W.