mag9lubuskie Napisano Grudzień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 Mam taki problemik, otoz jestem czesto zmuszany do zmiany adresu MAC (wiadomo, dom, uczelnia, wszedzie sie chce miec net). Umiem to zrobic pod Linux, ale chcialbym, zeby dzialo sie to automatycznie przy starcie systemu. Na razie musze za każdym razem logowac sie jako root i odpalac moj skrypcik. co zrobic? ______________________________________ Czemu musze zmieniac? a) w domu mam neta z kablowki, a operator zablokowal mozliwosc laczenia sie z netem z roznych komputerow (Wpis do DHCP, okreslajacy MAC) Na uczelni jest podobna sytuacja,a ze chce sobie czasem sciagnac i musze sie jakos polaczyc z Internetem, to musze to obejsc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Grudzień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 zalezy jak masz zrobiony skrypcik, rozwiazan jest wiele: -dodac skrypcik do rc.local -zmienic wpis w ifcfg-ethx ...itd estem czesto zmuszany do zmiany adresu MAC (wiadomo, dom, uczelnia, wszedzie sie chce miec net) rozumiem ze masz laptopika i biegasz z nim po miescie, jednak nie rozumiem problemu, po co chcesz zmieniac MAC? masz IP przydzielone na podstawie adresu MAC? to dlaczego ten sam MAC nie jest ustawiony w sieci w domnku i na uczelni? czy do kazdej z tych sieci masz przypisana inna karte sieciowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butcher Napisano Grudzień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 A gdzie sie zmienia MACA karty sieciowej??Czy to mozna uzyskac poprzez edycje pliczku w /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 Dobrze mysle?? Czy istnieja jakies programy do zmiany tego MACA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Grudzień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 Do zmiany MAC'a na stałe potrzebny jest specjalny program! Ale nie wszystkie karty sieciowe to obsługują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Grudzień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 w ifcfg-eth0 mozna wpisac sobie nowy adres MAC nie pamietam tylko czy tak: HWADDR=nowy_mac czy tak: MACADDR=nowy_mac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mag9lubuskie Napisano Grudzień 9, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 Do zmiany MAC'a na stałe potrzebny jest specjalny program! Ale nie wszystkie karty sieciowe to obsługują. Zadnych specjalnych programow nie uzywam. Robie to tak: ifconfig eth0 down ifconfig eth0 hw ether 00:01:02:03:04:05 ifconfig eth0 up I dziala! Oczywiscie musisz byc rotem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Grudzień 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2004 Zadnych specjalnych programow nie uzywam. Robie to tak: ifconfig eth0 down ifconfig eth0 hw ether 00:01:02:03:04:05 ifconfig eth0 up tez tak robie jak musze, ale moze lepiej wrzucic to do ifcfg-ethx ten program o ktorym mowi ati zmienia adres MAC na stale (nawet po wyciagnieciu karty i wrzuceniu do innego kompa, adres MAC pozostaje taki jaki sie ustawilo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teemer Napisano Grudzień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2006 A u mnie nic nie działa:/ Próbowałem zrobić tak jak pisał mag9lubuskie, ale nic nie pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawlikwn Napisano Wrzesień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2008 Odświeżę temat... Ja dodałem na początek pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifup linikję: ifconfig eth0 hw ether 00:01:02:03:04:05 Przy podnoszeniu interfejsu ustala się mac na stałe Można też w pliku ifcfg-eth0 ustawić MACADDR=00:01:02:03:04:05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2008 Poprawniej z punktu widzenia systemu jest wyedytować plik ifcfg-eth0 (oczywiście zamiast eth0 mogą być inne interfejsy) Off Topic Aleś wykopał temat sprzed dwóch lat Archeolog... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi