wlprzemek 0 Report post Posted November 28, 2016 Witam. Zainstalowałem Fedora 25 Plasma, skonfigurowałem pod swoje potrzeby i zetknąłem się z problemem związanym z uprawnieniami a dokładniej zainstalowałem do testów VMware, Xampp i tego drugiego niestety nie mogę uruchomić jako zwykły użytkownik, wszystkie programy są w grupie root i jako właściciel root a dodam iż pracuje na swoim koncie wlprzemek. Jak w prosty sposób podczas instalacji ustawić tak abym to ja też mógł zarządzać tymi programami??? Lokalizacja zainstalowanego programu to /opt/lampp/ Rozumiem iż korzystając tylko z consoli wygląda to całkiem inaczej ale czy w wersji na desktopy można sobie z tym poradzić "wyklinając"? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dj_oko 5 Report post Posted November 29, 2016 Nie pomogę w kwestii LAMP, ale może nakieruję na nieco mniej wariackie podejście:https://www.unixmen.com/how-to-install-lamp-stack-in-fedora-23/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
wlprzemek 0 Report post Posted November 30, 2016 OK dzięki za radę... ale właśnie w tym kompie korzystam z desktopowych aplikacji na Linux i chciał bym to rozpracować... Czy można uruchomić instalację dla mnie (użytkownika) ew w moim katalogu domowym - bo domyślnie instaluje się w root/opt xampp-linux-x64-5.6.28-0-installer.run lub zainstalować jako root i dać sobie uprawnienia do tego programu ?? Quote Share this post Link to post Share on other sites