rdb Napisano Grudzień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2004 mój problem wygląda tak: zainstalowałem fedore 3 skonfigurowałem wszystko sieć działa, ale nie widze nic w otoczeniu sieciowym... i jeszcze jak możnaby zainstalować drukarkę sieciową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perbeatus Napisano Grudzień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2004 Linux to nie Windows. Tutaj masz coś takiego jak SAMBA. Program do obsługi sici lokalnej. Teoretycznie można oglądać sieć z Gnoma czy Kde bez innych programów ale w Fedorze jest to zabronione konfiguracja firewall'a, a ja nie wiem jak się go przestawia. Ogólnie aby przeglądać środowisko sieciowe potrzebujesz pakiety samba, samba-common, samba-client i ewentualne zależności. Aby udostępnić zasoby musisz odpowiednio uzupełnić plik /etc/samba/smb.conf o czym to są całe poradniki w sieci. natomiast aby przeglądać sieć musisz mieć program kliencki. Osobiście uzywam i polecam smb4k, ale są też setki innych. Pozdrawiam i mówie to po raz setny. Linux jest dla ludzi którzy chcą się uczyć i lubią czytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rdb Napisano Grudzień 12, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2004 oj trzeba lubieć dużo czytać i się uczyć... z sambą już miałem kontakt tylko nie wiedziałem czemu teraz nic nie widze... już wiem a z firewallem to nie wystarczy w Aplikacje/Ustawienia systemowe/Poziomy bezpieczeństwa i wyłączyć firewalla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2004 Wyłączanie firewalla, szczególnie jak jesteś podłączony do inetu, to raczej kiepski pomysł. No, chyba, że chcesz mieć wielu gości na swoim kompie Raczej poczytaj sobie o forwardingu na iptables. To w sumie jedna czy dwie linijki dopisane do pliku konfiguracyjnego. Jak zwykle google.pl/linux powinno załatwić sprawę. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi