emeres Napisano Grudzień 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2004 Zamontowałem sobie dyski z partycji windwsa. Co zrobić aby były widoczne w KOMPUTER ? //edit - to może jeszcze ktoś wie co zrobić aby nie odpalały się (_odrazu_ → od razu) ORT okna. Najpierw konsola, logowanie i dopiero po starx okna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2004 Najpierw należy przeczytać podstawy linuksa Potem można zamontować dyski windowsowe i będzie je widać w KOMPUTER (polecam lekturę "man mount" i "man fstab") Pytanie 2: Nie pamiętam dokładnego wpisu ale w /etc/inittab jest coś w rodzaju: "initdefault:5:...." Zmień 5 na 3 (lub na 2 jeśli chcesz bez sieci) - tu polecam "man init" i pochodne. Opisane są poziomy inicjowania linuksa. Generalnie: RTFM Jak tu ktoś niedawno pisał: (_linuks_ → Linux) ORT jest dla tych, którzy chcą się uczyć i lubią czytać Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emeres Napisano Grudzień 13, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2004 Ok, ok mam do nich dostęp.. ale przez katalog w ktrym są zamontowane... nie wiem tylko co zrobić aby były w KOMPUTER.. może za słabo szukam.. ale czy to chodzi o jakiś dodatkowy wpis w fstab ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2004 A to jeszcze dla ustalenia uwagi: pisząc KOMPUTER masz na myśli ikonke na desktopie? W KDE czy GNOME? Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emeres Napisano Grudzień 13, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2004 GNOME, ale odpowiedź do KDE też, się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2004 Sorki, coś mi się pokiełbasiło W KDE, przynajmniej u mnie, nie ma "Komputer" na desktopie. Co do Gnome to musisz zrobić wpis w /etc/fstab, w 4. kolumnie nie może być "defaults" (i znowu: przynajmniej u mnie ) a dlaczego tak jest, to trzeba gdzieś poczytać. Pewnie defaults jakoś to ogranicza. Możliwe, że można to zrobić jakoś inaczej ale ja nie znam sposobu. Te dospiski "przynajmniej u mnie", to stąd, że sporo rzeczy powywalałem z desktopu, bo nie lubię zbędnego syfu Swoją droga po cholerę mi ta ikona "Komputer"? Zaraz ją... Aha, jeszcze sugeruję wpis w tej 4. kolumnie "noauto" - wtedy nie montujesz dysku przy starcie systemu, więc i szybciej system odpala. Jak po przecinku dołożysz jeszcze "user", to wtedy każdemu użytkownikowi po kliknięciu na taką ikonke podmontuje się i otworzy odpowiedni dysk - inaczej mówiąc wpis "user" umożliwia montowanie każdemu zwykłemu userowi nie tylko root'owi. No i oczywiście "noauto" to tylko przy nieobowiązkowych dyskach bo inaczej :lammer: Pozdr. W. P.S. Nadal polecam lektury Gooorąąącooo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tokoniak Napisano Grudzień 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2004 Tutaj znalazlem to co Ci potrzeba, u mnie dziala tak jak chcesz zeby dzialalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi