Skocz do zawartości

Jak Dodać Dyski Do Komputer

emeres

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw należy przeczytać podstawy linuksa ;)

Potem można zamontować dyski windowsowe i będzie je widać w KOMPUTER (polecam lekturę "man mount" i "man fstab")

Pytanie 2: Nie pamiętam dokładnego wpisu ale w /etc/inittab jest coś w rodzaju:

"initdefault:5:...." Zmień 5 na 3 (lub na 2 jeśli chcesz bez sieci) - tu polecam "man init" i pochodne. Opisane są poziomy inicjowania linuksa.

Generalnie: RTFM :angry:

Jak tu ktoś niedawno pisał: (_linuks_ → Linux) ORT jest dla tych, którzy chcą się uczyć i lubią czytać ;)

Pozdr,

W.

Sorki, coś mi się pokiełbasiło :rolleyes: W KDE, przynajmniej u mnie, nie ma "Komputer" na desktopie.

Co do Gnome to musisz zrobić wpis w /etc/fstab, w 4. kolumnie nie może być "defaults" (i znowu: przynajmniej u mnie ;)) a dlaczego tak jest, to trzeba gdzieś poczytać. Pewnie defaults jakoś to ogranicza.

Możliwe, że można to zrobić jakoś inaczej ale ja nie znam sposobu.

Te dospiski "przynajmniej u mnie", to stąd, że sporo rzeczy powywalałem z desktopu, bo nie lubię zbędnego syfu :) Swoją droga po cholerę mi ta ikona "Komputer"? Zaraz ją... B)

Aha, jeszcze sugeruję wpis w tej 4. kolumnie "noauto" - wtedy nie montujesz dysku przy starcie systemu, więc i szybciej system odpala. Jak po przecinku dołożysz jeszcze "user", to wtedy każdemu użytkownikowi po kliknięciu na taką ikonke podmontuje się i otworzy odpowiedni dysk - inaczej mówiąc wpis "user" umożliwia montowanie każdemu zwykłemu userowi nie tylko root'owi. No i oczywiście "noauto" to tylko przy nieobowiązkowych dyskach bo inaczej :lammer:

Pozdr.

W.

P.S. Nadal polecam lektury :) Gooorąąącooo ;)