Gość Napisano Luty 9, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2020 dnf clean all dnf distro sync Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano Luty 9, 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2020 Dzięki Marcin. Polecenia zostały wykonane. Mam jednak chyba pecha... Nie chcę zaśmiecać Forum, wkleję tylko parę ostatnich linii po wykonaniu dnf distro-sync: Error: Failed to download metadata for repo 'russianfedora-nonfree-updates': Cannot prepare internal mirrorlist: Curl error (28): Timeout was reached for http://mirrors.rfremix.ru/mirrorlist?repo=nonfree-fedora-updates-released-31&arch=x86_64 [Connection timed out after 30001 milliseconds] Russian Fedora for Fedora 31 - Nonfree 0.0 B/s | 0 B 04:06 Errors during downloading metadata for repository 'russianfedora-nonfree': - Curl error (7): Couldn't connect to server for http://mirrors.rfremix.ru/mirrorlist?repo=nonfree-fedora-31&arch=x86_64 [Failed to connect to mirrors.rfremix.ru port 80: Brak trasy do hosta] - Curl error (28): Timeout was reached for http://mirrors.rfremix.ru/mirrorlist?repo=nonfree-fedora-31&arch=x86_64 [Connection timed out after 30001 milliseconds] - Curl error (28): Timeout was reached for http://mirrors.rfremix.ru/mirrorlist?repo=nonfree-fedora-31&arch=x86_64 [Connection timed out after 30000 milliseconds] Error: Failed to download metadata for repo 'russianfedora-nonfree': Cannot prepare internal mirrorlist: Curl error (7): Couldn't connect to server for http://mirrors.rfremix.ru/mirrorlist?repo=nonfree-fedora-31&arch=x86_64 [Failed to connect to mirrors.rfremix.ru port 80: Brak trasy do hosta] Ignorowanie repozytoriów: russianfedora-free-updates, russianfedora-free, russianfedora-nonfree-updates, russianfedora-nonfree Dodatkowo startuje mi automatyczne wyszukiwanie uaktualnień. Menedżer programów KDE odinstalowałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Luty 9, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2020 Pokaż wynik polecenia: dnf repolist Wyłącz rosyjskie repozytorium, bo jego już nie ma, dlatego DNF dostaje zatwardzenia: dnf config-manager --set-disabled <nazwa_repozytorium> Dodatkowo startuje mi automatyczne wyszukiwanie uaktualnień. Pokaż wynik: rpm -qa \*dnf\* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano Luty 9, 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2020 Godzinę temu, marcin82 napisał: Pokaż wynik polecenia: dnf repolist Wyłącz rosyjskie repozytorium, bo jego już nie ma, dlatego DNF dostaje zatwardzenia: dnf config-manager --set-disabled <nazwa_repozytorium> Pokaż wynik: rpm -qa \*dnf\* Wynik polecenia dnf repolist: identyfikator repozytorium nazwa repozytorium adobe-linux-i386 Adobe Systems Incorporated adobe-linux-x86_64 Adobe Systems Incorporated fedora Fedora 31 - x86_64 fedora-modular Fedora Modular 31 - x86_64 fedora-spotify negativo17 - Spotify remi-modular Remi's Modular repository - Fedora 31 - x86_64 rpmfusion-free RPM Fusion for Fedora 31 - Free rpmfusion-free-updates RPM Fusion for Fedora 31 - Free - Updates rpmfusion-nonfree RPM Fusion for Fedora 31 - Nonfree rpmfusion-nonfree-updates RPM Fusion for Fedora 31 - Nonfree - Updates russianfedora-free Russian Fedora for Fedora 31 - Free russianfedora-free-updates Russian Fedora for Fedora 31 - Free - Updates russianfedora-nonfree Russian Fedora for Fedora 31 - Nonfree russianfedora-nonfree-updates Russian Fedora for Fedora 31 - Nonfree - Updates updates Fedora 31 - x86_64 - Updates updates-modular Fedora Modular 31 - x86_64 - Updates Polecenie rpm -qa \*dnf\* daje: python3-dnf-plugins-extras-common-4.0.8-1.fc31.noarch dnfdaemon-selinux-0.3.19-7.fc31.noarch python3-dnfdaemon-0.3.19-7.fc31.noarch dnfdaemon-0.3.19-7.fc31.noarch python3-libdnf-0.43.1-1.fc31.x86_64 dnf-4.2.18-1.fc31.noarch python3-dnf-plugin-system-upgrade-4.0.8-1.fc31.noarch dnf-plugins-core-4.0.13-1.fc31.noarch libdnf-0.43.1-1.fc31.x86_64 python3-dnf-4.2.18-1.fc31.noarch dnf-data-4.2.18-1.fc31.noarch python3-dnf-plugins-core-4.0.13-1.fc31.noarch A te rosyjskie repozytorium to wyłączyć wpisując wszystkie nazwy zawierające "russian"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Luty 9, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2020 Tak, spróbuj NA JEDEN z tych dwóch sposobów: dnf config-manager --set-disabled russianfedora-free dnf config-manager --set-disabled "Russian Fedora for Fedora 31 - Free" Jak usuniesz wszystkie to od nowa: dnf clean all dnf distro-sync Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano Luty 9, 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2020 4 minuty temu, marcin82 napisał: Tak, spróbuj NA JEDEN z tych dwóch sposobów: dnf config-manager --set-disabled russianfedora-free dnf config-manager --set-disabled "Russian Fedora for Fedora 31 - Free" Jak usuniesz wszystkie to od nowa: dnf clean all dnf distro-sync Zrobiłem tak: sudo dnf config-manager --set-disabled russianfedora-* Z ciekawości wykonałem sudo dnf update. DNF działał króciutko. Chyba nie było aktualizacji. Wykonam jeszcze te polecenia. Myślę, że powinno być dobrze. Jeszcze jutro sprawdzę. Jak nie będzie problemów to umieszczę tu napis SOLVED. Dziękuję Ci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano Luty 9, 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2020 Dodaję jeszcze podziękowania za pomoc dla Sunrise. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano Luty 10, 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2020 Dziś sprawdziłem. Aktualizacje działają OK. Zamykam temat. SOLVED Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi