Scorpion Napisano Grudzień 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2004 Mam zainstalowanego XP i FC2 na jednym dysku, i mam tylko 15 gb na (_linuxa_ → Linuksa) ORT, "ucialem" ntfsa i chce to miejsca "dolozyc" do / lub jakiegos innego katalogu jakimi progsami powiekszyc partycje, zeby danych nie stracic ?? boje sie za to zabrac w googlach zeby nie musiec instalowac od nowa windy ani fc2 i nie stracic danych dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majonez Napisano Grudzień 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2004 polecam partition magic - chociaz przyznam sie ze raczej nie powiekszalem nim partycji linuxowych (tak mi sie zdaje) ale na pewno bawilem sie nim na fat32 i ntfs i podczas zmiany rozmiaru nie stracilem zadnych danych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2004 Wydaje mi się, że możesz stosunkowo bezpiecznie sformatować fs z odpowiednim typem korzystając z QtParted - pakiet jest chyba standardowo w distro FC2. Funkcjonalnie zbliżony do Partition Magic. Oczywiście jeszcze nie tak rozbudowany, ale w tym wypadku wystarczający. QtParted umie utworzyć ext2, ext3. Reiserfs chyba niestety nie. Przynajmniej ta wersja, z której ja kiedyś skorzystałem nie mogła tego zrobić. Potem trzeba utworzyć katalog np. /home2, zamontować na próbę z ręki, a jak pójdzie OK, to dopisać w /etc/fstab analogicznie do wpisów innych partycji. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scorpion Napisano Grudzień 16, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2004 a nie da sie "dokleic" do /home tego co juz mam ?? zalezy mi na tym wlasnie, zeby po prostu powiekszyc ten katalog o puste miejsce z dysku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2004 Poczytaj o lvm (Logical Volume Management). Nie trenowałem tego i coś czuje przez skóre, że to pewnie wymaga formatowania całego woluminu w trakcie tworzenia. Oczywiście istnieje cos takiego jak backup więc jak zachowasz kopie jakieś partycji, potem posklejasz dyski i przywrócisz dane z kopii to powinno być OK. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi