TrashyCoder Posted May 2, 2020 Report Share Posted May 2, 2020 Siedzę na Fedorze 30. Wziąłem się za budowanie programów z źródeł. Polecenia ./configure, make oraz make install nie działały, za poradą net-u oraz ksiażki z Fedory 28 zainstalowałem: sudo dnf groupinstall "Development Tools" sudo dnf groupinstall "C Development Tools and Libraries" Próba kompilacji prostej wtyczki do geany: Polecenie ./configure nadal nie ma: Cytuj bash: ./configure: No such file or directory make zgłasza że brakuje mu makefile - logicznie bo configure nie stworzyło takiego, wnioskuję że make działa. Na komputerze oprócz powyższych mam zainstalowane eclipse z wtyczkami do C/++, oraz Arduino. Raczej nie powinny przeszkadzać, dnf podczas instalacji nie biadolił. Pomysły? Uwaga - na razie nie chcę robić update do nowszej Fedory. Okazuje się że w linuxie jestem drętwy, pora nieco poznać system jaki już stoi, tak nie wyjdę z etapu upgrejdowania... ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
TrashyCoder Posted May 2, 2020 Author Report Share Posted May 2, 2020 Ale mnie oświeciło... Makefile jest w katalogu zbiorczym wtyczek, sorry za zaśmiecanie forum. Dla innych unix-jeleni jak ja: Warto zwrócić uwagę na katalogi pobrane z sieci - kody źródłowe programów często są dystrybuowane w paczkach. Czasem chcemy pobrać jedną, konkretną wtyczkę a dostajemy całą paczkę wtyczek. Pliki konfiguracyjne są często w katalogu nadrzędnym ... Do decyzji admina - czy temat do usunięcia czy zostaje dla innych początkujących linuxowców... Link to comment Share on other sites More sharing options...
@Jonshu Posted April 27, 2022 Report Share Posted April 27, 2022 dzięki za podzielenie się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts