Jump to content

Polecenie ./configure nie znalezione...

TrashyCoder
 Share

Recommended Posts

Siedzę na Fedorze 30.

Wziąłem się za budowanie programów z źródeł. Polecenia ./configure, make oraz make install nie działały, za poradą net-u oraz ksiażki z Fedory 28 zainstalowałem:

sudo dnf groupinstall "Development Tools"
sudo dnf groupinstall "C Development Tools and Libraries"

Próba kompilacji prostej wtyczki do geany:

Polecenie ./configure nadal nie ma:

bash: ./configure: No such file or directory

make zgłasza że brakuje mu makefile - logicznie bo configure nie stworzyło takiego, wnioskuję że make działa.

Na komputerze oprócz powyższych mam zainstalowane eclipse z wtyczkami do C/++, oraz Arduino. Raczej nie powinny przeszkadzać, dnf podczas instalacji nie biadolił.

Pomysły? Uwaga - na razie nie chcę robić update do nowszej Fedory. Okazuje się że w linuxie jestem drętwy, pora nieco poznać system jaki już stoi, tak nie wyjdę z etapu upgrejdowania... ;-)

Ale  mnie oświeciło... Makefile jest w katalogu zbiorczym wtyczek, sorry za zaśmiecanie forum.

Dla innych unix-jeleni jak ja:

Warto zwrócić uwagę na katalogi pobrane z sieci - kody źródłowe programów często są dystrybuowane w paczkach. Czasem chcemy pobrać jedną, konkretną wtyczkę  a dostajemy całą paczkę wtyczek. Pliki konfiguracyjne są często w katalogu nadrzędnym ...

Do decyzji admina - czy temat do usunięcia czy zostaje dla innych początkujących linuxowców...