MohSETH Napisano Grudzień 18, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2004 Zainstalowalem sobie xine i nie wiem jak go uruchomic ....wszystko poszlo ok ale jak wydaje komende xine to nic....jak mozna go uruchomic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Grudzień 19, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2004 Jeśli instalowałeś z paczki to wystarczy rpm -ql xine i mniej więcej będziesz wiedział, gdzie są binarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Grudzień 19, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2004 Upewnij się że zainstalowałeś XINE-ui a nie tylko XINE-lib. XINE-ui instaluje się domyślnie w katalogu /usr/local/. Po zainstalowaniu XINE-ui jeśli wydasz polecenie xine uruchomi się graficzny xine, jeśli nie spróbuj export PATH=$PATH:/usr/local/bin i dopiero xine (polecenie to dodaj również do pliku .bashrc w twoim katalogu domowym. Na Red Hatach i Fedorach po zainstalowaniu jest jeszcze problem z uprawnienieniami do plików dotyczących interfejsu XINEa (Musisz zobaczyć co wyskakuje w wierszu poleceń. Jeśli XINE będzie chodził z roota a z usera nie, to musiosz jeszcze zminić uprawnienia do folderu /usr/share/xine i wszystkich elementów w nim zawartych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MohSETH Napisano Grudzień 19, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2004 Mam kolejny problem... Kiedy kompileje xine-ui to wywala mi cos takiego: checking for XINE-LIB version >= 1.0.0... no *** Could not run XINE test program, checking why... *** The test program compiled, but did not run. This usually means *** that the run-time linker is not finding XINE or finding the wrong *** version of XINE. If it is not finding XINE, you'll need to set your *** LD_LIBRARY_PATH environment variable, or edit /etc/ld.so.conf to point *** to the installed location Also, make sure you have run ldconfig if that *** is required on your system *** *** If you have an old version installed, it is best to remove it, although *** you may also be able to get things to work by modifying LD_LIBRARY_PATH *** configure: error: *** You should install xine-lib first *** niby rozumiem co tu pisze ale za chiny nie wiem co mam wpisac w tym ld.so.conf...jaka sciezke mam mu podac? Jesli ta gdzie zainstalowaly sie xine-lib to jaka ona ma miec postac? Nawet nie wiem gdzie sie zainstalowal:P ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Wielkie dzieki juz sobie poradzilem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 19, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2004 Zainstaluj przez apt/yum, a uruchamiać to możesz poprzez opcje Uruchom w menu. Wpisujesz tam xine. checking for XINE-LIB version >= 1.0.0... no Poprostu brakuje Ci xine-lib. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MohSETH Napisano Grudzień 19, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2004 Juz mam:) Chcialbym sie jeszcze dowiedziec w jaki sposob moge zamiescic ikonke np xine na pasku w KDE? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Grudzień 19, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2004 jest opcja gdzie dostosowujesz menu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi