Skocz do zawartości

F-core 3 + Up2date + Kernel

umcia-umcia

Rekomendowane odpowiedzi

Sądzę, że nie warto bawić się w ściąganie i instalowanie jądra jeśli jest to ta sama wersja. Możesz mieć z tego więcej kłopotów niż korzyści, szczególnie jesli korzystasz np. ze sterowników nvidia. Chyba że 2.6.x w Twoim poście oznacza 2.6.8 i 2.6.9 - warto mieć jajko 2.6.9, bo wszystkie jądra do 2.6.8 włącznie mają jakąś dziurę w systemie bezpieczeństwa (nie pamiętam dokładnie - jak Cię interesuje to zajrzyj na ipsec.pl)

Osobiście w przypadku aktualizacji jądra systemu nigdy nie korzystam z automatów typu up2date czy apt. Jakoś bezpieczniej się czuję, gdy wiem co robię ;) A do tej pory nie wiem co zrobi up2date z RPM z kernelem - zainstaluje czy zupdatuje (czyli "rpm -i" czy "rpm -U")

Pozdr,

W.

Cześć.

Nic wielkiego się nie stanie jeżeli wersja jądra będzie inna od tej, którą aktualnie posiadasz (wyższa). up2date ściągnie jądro i je doinstaluje, będziesz miał do wyboru dwa jaja Twoje stare i nowe. Nowe będzie oczywiście bez sterów nVidii i trzeba je będzie doinstalować (przeinstalować) tak samo jak robiłeś to z poprzednim jajem. Wszystko działa, strachu nie ma.

Pozdrawiam.

krzysiekj

Ja dołączasm się do WalDa i nie radzę upgrade'ować kernela z paczek. Kiedyś to zrobiłem i nie wyszło mi to na dobre :) Poza tym up2date ma domyślnie włączoną opcje aby pomijać aktualizację kernela, więc nie bez kozery to zrobili :)

Jak chcesz koniecznie sobie kernel uaktualnić to polecam ręcznie. Instalacja Ncvidii to też pryszcz, to nie Ati gdzie trza kombinować pod x.org'iem, jedyne co musisz zrobić to poczytać, poczytać, poczytać i ewentualnie poczytać możesz jeszcze, a jak już wszystko pzeczytasz to popróbuj i poczytaj jeszcze :D

Pozdrawiam

Nie widzę nic zdrożnego w upgrade kernela z paczek. Robiłem to kilka razy na różnych komputerach apt-em i ani razu nic niecnego się nie działo. Użytkownik sprawdza jak się sprawuje nowe jajko i jak jest ok. to odinstalowuje stare, też apt-em.

Ale oczywiście - up2date jako wybitnie badziewne narzędzie nie nadaje się do tego. Praktycznie to w ogóle jest ono zbędne w Fedorze.

Cześć.

W fedorze 2 u2date rzeczywiście chodził cieniutko i był co najmniej nieco uciążliwym narzędziem :D przynajmniej u mnie tak było. Od fedory trzeciej nam miłościwie panującej to narzędzie sprawuje się całkiem nieźle :D przynajmniej u mnie. Jeżeli ktoś lubi (_apt'a_ → apta) ORT ja lubię, to może sobie ustawić repozytoria (_apt'a_ → apta) ORT w rhn (to ten update co się świeci na czerwono jak coś ma do aktualizacji) albo repozytoria (_yum'a_ → yuma) ORT tylko uwaga!!! niech to będą repozytoria main i updates, żadne tam testowe itd. Upgredowałem już i x-y i kernela i cały system co tylko tam było do aktualizacji dla mojego systemu. Wszystko działa jak trzeba. I w każdej chwili wiem, że pojawiły się nowe paczki. Natomiast do odinstallowania używam (_apt'a_ → apta) ORT jak najbardziej :) Do instalowania nowych paczek też (_apt'a_ → apta) ORT. Natomiast do powiadamiania o aktualizacji jak i do samej aktualizacji rhn z up2date.

Pozdrawiam.

krzysiekj

Witam, mam FC3 i wlasnie sciagnalem za pomoca up2date nowego kernela w postaci rpm. Zainstalowal sie i normalnie, stabilnie chodzi, tylko ze w systemie nadal siedzi stary kernel i przy bootowaniu moge wybrac ktory chce odpalic. Chcialbym sie pozbyc tego starego a ze jestem newbie niebardzo wiem jak. Z gory dzieki za pomoc

• 1 month later...