MrReal Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 Zainstalowałem FC2, zrobiłem NAT, squid, dhcp, mase fajnych skryptów i w ogóle wszystko super śmiga a tu nagle chciałem sobie nastawić zegarek i nie umiałem Jak się nastawia zegar i jak można pobrać czas z jakiegoś serwera czasu (NTP) ? Od razu zaznaczam że już odkryłem clock i date i clock -w itp Dzięki Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 W Gnome to jest tak: prawy na zegarku -> Dostosuj date i czas -> Network Time Protocol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrReal Napisano Grudzień 23, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 Niestety nie mam Xów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
de la crua Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 rdate np: rdate -s ntp.task.gda.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 jak nie masz X to dodaj sobie do pliku /etc/ntp/ntpservers clock.redhat.com clock1.redhat.com clock2.redhat.com i do pliku step-tickers clock1.redhat.com i poleceniem /etc/init.d/ntpd start uruchamiasz sobie usługę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 To chyba wiadomo już jak Jeśli chodzi o serwery polecam oficjalne, polskie atomówki z Głównego Urzędu Miar tempus1.gum.gov.pl i tempus2.gum.gov.pl Blisko i zawsze online. Pozdr, W. P.S. McGiwer: ati to ma dopiero wyrębisty kapelusik aż zazdrość patrzeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Grudzień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2004 WalDo: ano Hmm, moze trzebaby cos pokombinowac w gimpie... P.S. Zrobilem sobie fajnego splashimage'a do Gruba, wrzucam Ci go tu: redhat.xpm.gz Przypomina sie Red Hat P.S. large-computer przy rhgb tez sobie podmienilem na logo RH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2004 McGiwer: My tu może trochę 'off topic' - założę nowy wątek, bo mam temat dot. graficznych programów windowsowych pod linuksem. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meschiash Napisano Luty 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2008 Znalazłem coś takiego: Instalacja i konfiguracja klienta NTP w systemie Linux Oprogramowanie służące do synchronizacji czasu przy pomocy protokołu ntp zawarte jest w pakiecie o nazwie ntp. Jeżeli taki pakiet nie jest zainstalowany, należy go zainstalować. Po instalacji pakietu konieczne jest dokonanie zmian w niektórych plikach konfiguracyjnych: * Plik /etc/ntp/step-tickers należy zastąpić nowym, * Plik /etc/ntp.conf należy zastąpić nowym. Po wykonaniu tych zmian należy uruchomić program serviceconf, uruchomić usługę ntp, i dopisać ją do listy usług uruchamianych automatycznie przy starcie systemu. Czy to będzie działać na Fedorze i będzie synchronizować czas ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2008 A nie zauwazyles przypadkiem, ze odgrzebales watek sprzed ponad 3 lat? Wiekszosc porad i rozwiazan nie nadaje sie dla aktualnych wydan Fedory... We wszystkich nowozytnych dystrybucjach wystarczy wlaczyc NTP we wlasciwosciach zegara. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi