Skocz do zawartości

Optymalizacja

naza

Rekomendowane odpowiedzi

Co znaczy żarł? Co ci zre tyle pamięci? włącz sobie KDE :D to dopiero żre...

A tak poważnie to włącz sobie Usługi i poczytaj co jaka robi i powyłączaj sobie te których nie używasz... jak nie wiesz co jaka robi bo opis nie barzo wyjaśnia to napisz na forum np. apm możesz wyłączyć spokojnie jeśli nie pracujesz na laptopie itd...

Pozdrawiam

No tak swap- moze ktos wie jak go zmniejszyc?

Mamm takie pytanko:

Dlaczego czasami FC3 zaczyna samemu cos robic , mieli czasami 2 min ????-to samobylo z RH i FC2 Da sie ztym cos zrobic

Apropos 3D:

Czemu najprostsze lin-gry 3D skacza jak żaba ? (Stery zamontowalem pamieci az nadto )????

Dlaczego czasami FC3 zaczyna samemu cos robic , mieli czasami 2 min ????-to samobylo z RH i FC2 Da sie ztym cos zrobic

Jak mieli to sprawdż np. poleceniem 'top' co to jest i przesuń to z /etc/cron.daily do np /etc/cron.weekly.

Czemu najprostsze lin-gry 3D skacza jak żaba ? (Stery zamontowalem pamieci az nadto )????
Ciekawe, bo najprostsze nie powinny się zacinać nawet bez sterów. Może niewłaściwe sterowniki?

• 2 weeks later...

Jak zlikwidowałeś swap, to ciesz się, że w ogóle Ci chodzi :D

Dla przypomnienia - zalecany swap w linuksie to 2x pamięć fizyczna (czyli np. 128MB RAM -> 256MB swap'a)

Osobiście radziłbym Ci szybko to włączyć tak jak było. Może raczej zacznij zbierać na rozszerzenie RAM lub kartę grafiki z większą pamięcią.

A powiedz jeszcze czy korzystałeś z polecenia "top"? Bardzo ładnie pokazuje co i dlaczego "zżera" pamięć.

Przy okazji dwie rzeczy:

1. W takich przypadkach jak Twój dobrze by było wiedzieć jaki masz sprzęt - głównie RAM, ile pamięci na grafice, czy karta czy grafa na płycie itp.

2. Kiedyś tu na forum powstała cenna inicjatywa - takie "termometry" znajomości angielskiego w podpisie, jak np. ten w moim. Jeśli nie znasz angielskiego lub znasz słabo, to nikt nie wrzuci Ci linka do anglojęzycznej strony jeśli będzie widać od razu, że sobie nie poradzisz. Możesz wtedy liczyć na pomoc bardziej bezpośrednią tu na forum albo odnośniki do stron polskich.

Pozdr,

W.

Co do RAM'u:

Skoro masz 512MB ram to FC stara się z niego korzystać, więc się nie dziw, że jest napchany. Problemy zaczynają się dopiero jak zaczyna Ci zajmować swap. (Program free pokaże Ci z grubsza co jest pozajmowane). W każdym razie dopóki Ci nie jeździe po swap'ie to OK. w końcu po to masz RAM, żeby z niego korzystać.

Co do grafiki:

Włącz jakąś konsolę pod X'ami i odpal glxgears. Poczekaj z minutę i podaj jaką wartość Ci tam wypisało (tzn. ile masz fps'ów). Postaraj się w miarę niczym nie machać :)

U mnie na Athlonie 2500+ i GF2mx to jakieś 800-900 fps (i to raczej kiepski wynik).

Kurcze u mnie też coś mieli ta fedorka 3 (z wcześniejszą tak nie było) -> mieli gdy włącze np. kadu xmms i open office'a i wtedy zaczynają się nagle kłopoty że tylko reset pomaga...... z ciekawości odpaliłem tą komende "top" i ku mojemu zdziwieniu wyskoczyło coś takiego m.in. .....

Mem: 255936k total, 253144k used, 2792k free, 5580k buffers

Swap: 0k total, 0k used, 0k free, 67244k cached

Czy to oznacza że nie mam skonfigurowanej pamięci swap i system jej nie używa???? bo aż sam się zdziwiłem.... jeśli tak to jak to naprawić nie instalując od początku systemu...

No tak swap- moze ktos wie jak go zmniejszyc?

Mamm takie pytanko:

Dlaczego czasami FC3 zaczyna samemu cos robic , mieli czasami  2 min ????-to samobylo z RH i FC2

Było o tym juz wiele razy - prelink relinkuje binarki, by szybciej się uruchamiały lub updatedb indeksuje pliki na dysku, by móc szybko coś znaleźć.

Kurcze u mnie też coś mieli ta fedorka 3 (z wcześniejszą tak nie było) -> mieli gdy włącze np. kadu xmms i open office'a i wtedy zaczynają się nagle kłopoty że tylko reset pomaga

OO.o z Fedory ma pewien błąd - czasami ładują się wszystkie słowniki → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=2294

Swap:        0k total,        0k used,        0k free,    67244k cached

Czy to oznacza że nie mam skonfigurowanej pamięci swap i system jej nie używa???? bo aż sam się zdziwiłem.... jeśli tak to jak to naprawić nie instalując od początku systemu...

Dla pewności podaj to co wypisuje

swapon -s

lub

cat /proc/swaps

Podaj też zawartośc pliku fstab oraz wynik polecenia

fdisk -l