zomer Napisano Maj 7, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2021 Dzień dobry: System: Fedora 34, środowisko gnome uruchamiana z UEFI Witam zainstalowałem Nvidia z tego poradnika https://www.if-not-true-then-false.com/2015/fedora-nvidia-guide/ Efekt jest taki Nie startują środowisko X, muszę je uruchomić ręcznie. startx nvidia-installer -v |grep version nvidia-installer: version 450.119.03 * Przy starcie stystemu muszę zalogować się w powłoce i następnie wpisać startx żeby załadowało się środowisko gnome Jak zrobić żeby gnome startowało domyślnie od razu? Oto punkty w/g których postępowałem przy instalacji starowinków 2.6.1 Utwórz lub edytuj /etc/modprobe.d/blacklist.conf Dołącz „nową czarną listę” echo "blacklist nouveau" >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf 2.6.2 Edytuj / etc / default / grub Dołącz „rd.driver.blacklist = nouveau” na końcu „GRUB_CMDLINE_LINUX =”… ””. with LVM ## GRUB_CMDLINE_LINUX="rd.lvm.lv=fedora/swap rd.lvm.lv=fedora/root rhgb quiet rd.driver.blacklist=nouveau" 2.6.4 Remove xorg-x11-drv-nouveau ## Fedora 34/33/32/31/30 ## dnf remove xorg-x11-drv-nouveau 2.7 nstępnie systemctl set-default multi-user.target W punkcie 2.8.2 Run NVIDIA Binary zamiast ./NVIDIA-Linux-x86_64-418.118-patched-kernel-5.11.run /path/to/NVIDIA-Linux-x86_64-340.108-patched-kernel-5.11.run Zainstalowałem prosto z pliku żródłowego pobranego ze strony Nvidia. Jakieś rady proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Maj 7, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2021 Tutaj masz ładną rozpiskę co gdzie wpisać w zależności od tego czy chcesz Xorg czy Wayland https://wiki.archlinux.org/title/GNOME#Starting Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zomer Napisano Maj 8, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2021 Próbowałem z ~/.xinitrc Problem leżał w przełączeniu na systemctl set-default graphical.target z wcześniej ustawionego systemctl set-default multi-user.target Poradnik instalowania sterowników NVIDIA trochę jest przedobrzony. Wystarczy zakończyć service lxdm lub gdm, zamiast wyłączać domyślnie uruchamiany poziom powłoki linux. z 5 na 3 Problem rozwiązany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zomer Napisano Maj 8, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2021 Poza tym polecam instalowanie NVIDIA z repozytorium glmark2 daje lepsze wyniki. O dziwo w repo jest najnowszy sterownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi