szymir Napisano Grudzień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2004 witajcie wczesniej korzystalem z red hata 7.3 i wszystko bylo OK, obecnie mam problem z dzwiekiem pod fedora 3, mam plyte glowna ecsp6bat+ ktora ma dzwiek cmi8738, ktory byl prawidlowo rozpoznany przy instalacji, niestety po zalogowaniu sie (obojetnie na ktore konto) dzwieku nie ma. w sndstat mam zapis: Sound Driver:3.8.1a-980706 (ALSA v1.0.6 emulation code) Kernel: Linux localhost.localdomain 2.6.9-1.667 #1 Tue Nov 2 14:41:25 EST 2004 i686 Config options: 0 Installed drivers: Type 10: ALSA emulation Card config: C-Media PCI CMI8738 (model 37) at 0xe800, irq 10 Audio devices: 0: C-Media PCI DAC/ADC (DUPLEX) Synth devices: NOT ENABLED IN CONFIG Midi devices: NOT ENABLED IN CONFIG Timers: 7: system timer Mixers: 0: CMedia PCI wnioskuje ze k. dzwiekowa jest prawidlowo wykryta tylko nie jest wlaczona , stad moje pytanie co zrobic. probowalem roznych rzeczy ale nie moge nic wymyslic. moje srodowisko to kde. dodam ze w pliku cards mam zapisana moja k. dzwiekowa prawidlowo: 0 [CMI8738 ]: CMI8738 - C-Media PCI CMI8738 C-Media PCI CMI8738 (model 37) at 0xe800, irq 10 mam wiecej plikow konfiguracyjnych skopiowanych, dlatego moge je udostepnic do wgladu. niestety klepie z w98 bo nie moge uruchomic modemu zewnetrznego. jestem juz maksymalnie wk.....wiony ze z rh 7.3 nie mialem takich problemow jak z fedora3 pozdrawiam szymir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Grudzień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2004 Nie poczuj się urażony ale: Czy "grzebałeś" już w kMIX. Skoro system wykrył kartę w trakcie instalacji i była słyszalana próbka dźwiękowa to najprawdopodobniej kanał wyjścia karty jest wyciszony. W fedorze domyślnie po instalacji systemu suwaki są sciszone. Jakby nie pomogło to podaj na forum wynik polecenia lsmod ale tylko te wyniki zaczynające się od snd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymir Napisano Grudzień 28, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2004 musze cie zmartwic ale nie moge niczym ustawic glosnosci w kmix albo w alsamixer. zauwazylem ze w alsamixer moge regulowac tylko nastepujace suwaki: master- 100, pcm - 100, synth - 100, line - 100, cd - 100, mic - 100, mic capt - 100, pc speak - 100, aux - 100 i juz reszta jest zero nie mozna ich ustawic, ponadto zauwazylem ze kiedy z palca wywolam rozpoznawanie karty dzwiekowej to wartosc pcm i master spada do ok 74. a oto moje lsmod o ktorym wspomniales: snd_cmipci 35173 1 snd_pcm_oss 47609 0 snd_mixer_oss 17217 1 snd_pcm_oss snd_pcm 97993 2 snd_cmipci,snd_pcm_oss snd_page_alloc 9673 1 snd_pcm snd_opl3_lib 11201 1 snd_cmipci snd_timer 29765 2 snd_pcm,snd_opl3_lib snd_hwdep 9413 1 snd_opl3_lib gameport 4801 1 snd_cmipci snd_mpu401_uart 8769 1 snd_cmipci snd_rawmidi 26725 1 snd_mpu401_uart snd_seq_device 8137 2 snd_opl3_lib,snd_rawmidi snd 54053 12 snd_cmipci,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_opl3_lib,snd_timer,snd_hwdep,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq_device soundcore 9889 1 snd wydaje mi sie ze wszystko jest, zaladowane snd cmipci, a tu d*pa blada. ponadto zauwazylem w folderze boot w ktoryms z plikow config ze w czesci sound , gdzie sa wymienione poszczegolne urzadzenia w niektorych miejscach jest po znaku "=" litera y a w innym przypadku m, czy to moze byc powodem tego? pozdrawiam irek ps. czekam na kazda wskazowke byc moze banalna, bo mi sie pomysly skonczyly ( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterx Napisano Grudzień 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2004 A jaki masz wpis w pliku modprobe ? Moze tam jest cos nie tak jak trza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymir Napisano Grudzień 29, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2004 nie wiem co powinno byc w modprobe ale podaje: #$Detail = $ENV{'LOGWATCH_DETAIL_LEVEL'} || 0; while (defined($ThisLine = <STDIN>)) { chomp($ThisLine); if ( $ThisLine =~ s/^modprobe: Can\'t locate module ([\w-]+)\s*$/$1/ ) { $Modules{$ThisLine}++; } elsif ( $ThisLine =~ s/^FATAL: Module (.*) not found./$1/) { $Modules{$ThisLine}++; } elsif ( (undef,$Module,$Reason) = ( $ThisLine =~ /(WARNING|FATAL): Error inserting ([^ ]* \([^ ]*\)): (.*)$/ ) ) { $ErrorInsert{$Module}{$Reason}++; } elsif ( (undef,$Module) = ( $ThisLine =~ /(WARNING|FATAL): Error running install command for (.*)$/ ) ) { $ErrorInstall{$Module}++; } elsif ( (undef,$Module) = ( $ThisLine =~ /(WARNING|FATAL): Module ([^ ]*) already in kernel./ ) ) { $AlreadyLoaded{$Module}++; } else { $OtherList{$ThisLine}++; } } if (keys %Modules) { print "\nCan't locate these modules:\n"; foreach my $ThisOne (sort keys %Modules) { print " " . $ThisOne . ": " . $Modules{$ThisOne} . " Time(s)\n"; } } if (keys %ErrorInsert) { print "\nErrors inserting modules:\n"; foreach $Module (sort {$a cmp $b} keys %ErrorInsert) { print " $Module :\n"; foreach $Reason (sort {$a cmp $b} keys %{$ErrorInsert{$Module}}) { print " $Reason : $ErrorInsert{$Module}{$Reason} Time(s)\n"; } } } if (keys %ErrorInstall) { print "\nErrors running install command:\n"; foreach $Module (sort {$a cmp $b} keys %ErrorInstall) { print " $Module : $ErrorInstall{$Module} Time(s)\n"; } } if (keys %AlreadyLoaded) { print "\nModules already in kernel:\n"; foreach $Module (sort {$a cmp $b} keys %AlreadyLoaded) { print " $Module : $AlreadyLoaded{$Module} Time(s)\n"; } } if (keys %OtherList) { print "\n**Unmatched Entries**\n"; foreach $line (sort {$a cmp $b} keys %OtherList) { print "$line: $OtherList{$line} Time(s)\n"; } } exit(0); # vi: shiftwidth=3 tabstop=3 et za wszelkie wskazowki dziekuje pozdrawiam irek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolczok Napisano Luty 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2005 nie wiem dokladnie co to za porobllem i skad sie bierze wiem tylko tyle ze ja sobie poradzilem w ten sposob, ze usunalem wszystkie drivery alsa jakie byly w systemie i zainstalowalem je jeszce raz samodzielnie. czasem cos sie tam plul systemik ze nowe pakiey w systemie sa w konflikcie z jakimis tam to je wywalilem i zaopatrzylem sie w ich werje sciagniete z neta. a jak juz totalnie mu nie pasowalo to instalowalem z --noprobe, lub --force(wiem ze to grzech:P). pakiety jakie instalowalem to: alsa-driver, alsa, alsa-utils i alsa-module- kernel czy jakos tak. potem mieszalem we wszystkich mixerach jakie znalazlem(aumix,alsamixer,gnomemixer i kmix) i jakos to poszlo. dziwne jest tylko to ze w mixerze gnoma mozna sobie dawac glosnie ile sie chce ale jak sie nie wlaczy w kmix mastera i pcm to mozna sobie skoczyc. a do tego jak w aumix jest sciszone to nic nie uslyszysz, miimo ze w alsamixer jet poziom na 100. tak to u mnie bylo. PS dla tych co to by sie na najnowsze oss porywali odradzam bo sa problemy z jadrami 2.6.X. mi wywalalo system. PS2:moze sie przyda. http://gentoo-wiki.com/HOWTO_ALSA_sound_mixer_aka_dmix http://www.alsa-project.org/alsa-doc/doc-p...8&module=cmipci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi