Skocz do zawartości

Kadu Przy Starcie

el_bigos

Rekomendowane odpowiedzi

dokładnie jak w temacie jeśli chodzi o sam start systemu, bo kiedy uruchomię w mc rc.local (/etc/rc.d/rc.local) to wtedy dopiero wskakuje kadu (wpis "kadu start"),natomiast wpis, który tam dokonoałem,aby dysk mi się uruchamiał w trybie dma jest ok (hdparm -c1 -d1 -k1 /dev/hda)

FC2,2.6.9-1.6

pozdrawiam

Albo ja jakoś powoli czytam albo piszesz chaotycznie :)

Co ma DMA do Kadu?

Jeśli chodzi tylko o start Kadu to wydaje mi się, że rc.local wykonuje się przy starcie systemu, czyli zanim się zalogujesz, czyli kadu nie bardzo ma się gdzie uruchomić.

A poza tym jesteś leń ;) -> google.pl/linux -> Autostart -> klik w "szukaj" trafiasz m.in. tu http://www.linuxfan.pl/dyskusje/pcol.2004/....2004/9805.php3

Pozdr,

W.

Nie czytasz powoli tylko ja pisze chaotycznie,DMA nie ma nic wspólnego z kadu, napisałem tylko bo oba wpisy dokonałem w tym samym czasie i jeden działał,a drugi nie. Teraz dopiro wyjaśniłeś , że rc.local ładuje się przed zalogowaniem, zapomniałem też powiedzieć (napisać? :) ),że nie mam kde tylko gnome (link jest n aautostart kde),szukałem też sporo na ten temat jedynie udało mi się znaleźć, to , że /usr/share/gnome/autostart trzeba dopisać program żeby sie urunchamiał z gnomem,ale ja nie mam takiego katalogu ani pliku /autostart,przynajmniej w tym miejscu

pozdrawiam

Nie walczyłem bliżej z tym dokładnie tematem, ale z innych przypadków wynika, że jeśli jest gdzieś napisane, że coś musi sie znajdować w jakimś katalogu, to zazwyczaj należy ten katalog założyć, jeśli wcześniej nie istniał. Sądzę, że możesz to zrobić - w końcu jak nie zadziała, to zawsze można usunąć :)

Pozdr,

W.