butek Napisano Grudzień 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2004 Jak sprawdzić czy są błędy na dysku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2004 Poleceniem "fsck" - szczegóły w manualu, temat raczej prosty Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butek Napisano Grudzień 29, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2004 Po uruchomieniu fsck pojawia się komunikat UWAGA!!! Uruchamianie e2fsck na podmontowanym systemie plików może spowodować POWAŻNE uszkodzenie systemu plików. Czy kontynuować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2004 Lepiej nie Zapomniałem napisać: musisz odpalić linuksa w trybie single-user albo inaczej w maintenace mode. Jak masz uruchomionego linuksa to z konsoli tekstowej wydaj polecenie "telinit s", potem komendą "df" sprawdź czy partycje, które chcesz testować nie są zamontowane (nie powinno ich być na liście, która zobaczysz) i dopiero wtedy uruchom fsck. A zanim w ogóle zaczniesz to wykonaj "man fsck" i przeczytaj - powinno być polskie tłumaczenie w systemie. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butek Napisano Grudzień 29, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2004 A jeśli są zamonotowane , to je odmontować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzo Napisano Grudzień 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2004 Wypadalo by umount /system_plikow Jednak mozesz miec problem z odmontowaniem korzenia /. Ja bym odpalil system w trybie single user mode. Tj. jak Ci grub startuje i pisze ze za X sekund zacznie uruchamiac kernela to wciskasz 'e'. Nastepnie wybierasz taka najdluzsza linijke i znowu wciskasz 'e' i na koncu dopisujesz 'single'. Teraz enter i 'b' (jak dziecko za raczke, ale jak ktos tego nie robil to moze sprawic klopot). Jak ci sie odpali to powinienes zobaczyc cos takiego: sh-0.5# (jak pamietam). Teraz mozesz smialo psuc dowoli Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Grudzień 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2004 Jakies zawile to Twoje wyjasnienie czyzo Ja robie tak: 1. W Grubie "e" 2. Na koncu (po spacji) dopisuje "2" (bez cudzyslowia) 3. Enter i juz sie odpala w trybie single Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butek Napisano Grudzień 30, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2004 Zrobiłem to co czyzo mówił i ... kaszana reinstal - cały dzień siedzę Co zrobiłem ? Wszystko robiłem po kolei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Grudzień 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2004 Stawiam na to, ze nie odmontowales systemu plikow (moze wpisales nie ten, ktory powinienes... ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi