Skocz do zawartości

Ile Trzeba Pamieci ?

chakjer

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio stalem sie szczesliwym posiadaczem 1gb pamieci i podczas uruchamiania iksow i kde system korzysta ze swapa :shock: a po wysciu z kde nadal jest zajeta prawie cala pamiec zwalnia okolo 20 mb czy cos jest nie tak

czy da sie jakos wyczyscic pamiec

zaznacze po uruchomieniu systemu zajete jest okolo 100mb

Przy 1GB RAM swapuje :shock: Niemożliwe, ja mam 640MB i czasem odpalam dwie sesje X-ów każda dla innego usera i "swapon -s" pokazuje, że swap nie jest wykorzystywany. Może jakiejś innej komendy powinienem używać? Ale chyba nie.

A nie odpalasz do tego jakiejś strasznej ilości serwisów, serwera WWW, PHP, MySQL, serwera poczty? Na początek sprawdź "chkconfig --list" i ewentualnie powyłączaj część serwisów - na pewno nie wszystkie działające są Ci potrzebne, chociaż serwisy na ogół nie zżeraja aż tyle pamięci, to pewnie jakiś serwer.

Zbędne usługi warto za to wyłączyć, bo spowalniają start.

Pozdr,

W.

nie mam zadnego serwisu odpalonego tego typu a swapa sparwdzam przez komende top

niewiele go zuzywa zaledwie do 10 mb ale to zawsze cos( po to kupilem 1gb zeby mi nie swapowal :) )

dokladna liste serwisow podam jak bede w domu bo nie mam ssh uruchominego

ale (_napewno_ → na pewno) ORT mam samba mldonkey boinc

tylko tak jest jak pisalem wszystko jest oki dopoki nie odpale okienek

jak z nich wyjde to nie zwalnia sie pamiec

czy moze to byc zwiazne z konfiguracja jadra bo mi system chodzi na standatowym pod fc3

a moze to serwer X-ow zle jest skonfigurowany

Ja mam wprawdzie FC2 ale przy X-ach żadnych specjalnych zabiegów nie robię. U mnie jakoś nawet sterowniki nVidia same dokonujĄ właściwych wpisów w xorg.conf, chociaż inni mają z tym problemy.

Co do tych 10MB, to chyba bym to olał. Może po prostu system sprawdza, czy coś takiego jak swap jest obecne ;) Sprawdź przy okazji swapon -s a ja zobaczę (tez po powrocie do domu) jak u mnie zachowuje się top.

Pozdr,

W.