ALvarez Napisano Październik 16, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2021 (edytowane) Na dysku były zainstalowane: XP,MX.F30. Chciałem zainstalować F35Beta(zamiast F30), pod koniec instalacji był komunikat o problemie z instalacją gruba. Próbowałem znaleźć gruba ale bez efektu. I mam taki efekt error: ../../grub-core/kern/dl.c:429:symbol `grub_calloc` not found Entering rescue mode... grub rescue> ls (hd0) (hd0,msdos12) (hd0,msdos11) (hd0,msdos10) (hd0,msdos9) (hd0,msdos8)(hd0,msdos7) (hd0,msdos6) (hd0,msdos5) (hd0,msdos1) grub rescue> ls (hd0,hd0) error: ../../grub-corke/kern/disk.c:258:no such partitionl grub rescue> ls (hd0,msdos6)/boot/grub error: ../../grub-core/fs/fshelp.c:257:file `/boot/grub` not found. grub rescue> ls (hd0,msdos10)/boot/grub error: ../../grub-core/fs/fshelp.c:257:file `/boot/grub` not found. I co z tym zrobić??? Zaczynam od początku. Mam dysk podzielony na partycje jak poniżej Na dysku bły zainstalowane: WIN XP, MX(klon Debiana) i Fedora 33, chciałem zainstalować na miejscu Fedory33 35 Beta. Tak robiłem kilkanaście razy i nie było problemów. Teraz wszystko szło dobrze do momentu deklaracji Gotowe. (Partycje były formatowane z takimi samymi punktami montowania, tak robiłem wielokrotnie).Po Gotowe na dolnym pasku pjawił się błąd, po rozwinięciu Postanowiłem pchnąć instalację dalej, instalator ruszył do pracy sformatował trzy zadeklarowane partycje i instalował system do momentu Jak ruszyłem jade dalej, po zakończeniu instalacji ponowne uruchomienie i reszta jak w poście powyżej. Próbowałem różnych sposobów ale bez skutku. Nie rozumiem o co tu biega. System jest zainstalowany na przypisanych partycjach ale nie daje się uruchomić. Nie rozumiem uwagi: Należy utworzyć nowy system plików na głównym urządzeniu. Czy da się coś z tym zrobić czy wszystko przeorać??? Edytowane Październik 31, 2021 przez ALvarez uaktualninie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi