lszk Napisano Styczeń 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2005 (edytowane) Po wydaniu checkinstall po chwili wyskakuje coś takiego: ======================== Installation successful ========================== Copying files to the temporary directory...OK Striping ELF binaries and libraries...OK Compressing man pages...OK Building file list...OK mkdir: nie można utworzyć katalogu `/var/tmp/fpDhBYaMhnZYTZNRfmkg/mysql-4.0.23a\n4.0.23a [ciach]: Za długa nazwa pliku tar: mysql-4.0.23a\n4.0.23a\n4.0.23a\n4.0.23a\n4.0.23a\n4.0.23a [ ciach]: Nie można stat: Za długa nazwa pliku tar: /usr/src/redhat/SOURCES/mysql-4.0.23a\n4.0.23a\n4.0.23a\n4.0.23a\n4.0.23a\[ciach]n4.0.23a.tgz: Nie można open: Za długa nazwa plikutar: Błąd nie do naprawienia: koniec tar: Child returned status 2 tar: Zakończenie z błędem z powodu uprzednich błędów rm: nie można usunąć `/var/tmp/fpDhBYaMhnZYTZNRfmkg/mysql-4.0.23a\n4.0.23a\n4.0.23a\n4.0.23a\[ciach]n4.0.23a': Za długa nazwa pliku Building RPM package... FAILED! *** Failed to build the package CZy to może jakiś błąd, który da się ręcznie obejść czy jak Edytowane Styczeń 14, 2005 przez gajownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2005 A czy Ty sobie aby jakichś specjalnie pod Windows spreparowanych źródełek nie ściągnąłeś? Te znaczki "\" to mi na takie bardziej windowe wyglądają - dla linuksa oznacza to tylko odwołanie specjalnego znaczenia następnego znaku. Czyli np. jak masz w nazwie pliku spację to możesz go wyświetlić tak: ls -l "nazwa pliku" albo tak: ls -l nazwa\ pliku i wtedy (_linuks_ → Linux) ORT "wie", że nazwa składa się m.in. ze spacji i że ta spacja nie jest końcem nazwy pliku. Inaczej mówiąć w konkretnym przypadku linux widzi taki ciąg znaków "n4.0.23a\n4.0.23a" jako "n4.0.23an4.0.23a". Spróbuj jeszcze raz pociągnąć źródła. Najlepiej bezpośrednio z mysql.com. No i szukaj źródeł dla linuksa i386. Tzn. tak przypuszczam chyba, że masz procesor 64-bitowy Przy './confgure' i 'make' nie miałeś żadnych problemów? Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2005 Nie, nie było żadnych problemów. Zrobiłem make install i baza chodzi, czyli nie była to wersja pod winde :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2005 Która wersja checkinstalla? Spróbuj ostaniej wersji beta - może pomoże. Aha, wyedytwałem Twojego posta, bo nie dało się tego czytać (te za długie linijki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2005 Która wersja checkinstalla? Spróbuj ostaniej wersji beta - może pomoże. To właśnie ta. Na stable wyskakiwało naruszenie ochrony pamięci Aha, wyedytwałem Twojego posta, bo nie dało się tego czytać (te za długie linijki) Thx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2005 Zauważyłem takie coś: Checkinstall w czasie tworzenia rpm-a (konkretnie to chyba etap tworzenia pliku .spec) wyświetla tabelkę zawierająca informacje o programie, które zebrał w czasie działania i umożliwia ich modyfikację. M.in. w pkt.3. jest informacja o wersji programu. Czasem, z nieznanych mi przyczyn, numer wersji (ciągle ten sam) wpisuje w kilku/kilkunastu liniach. I stąd chyba problem, na który natknął się lszk - u niego to było niestety chyba kilkadziesiąt powtórzeń Wygląda to mniej więcej tak: ************************************** **** RPM package creation selected *** ************************************** This package will be built according to these values: 1 - Summary: [ kmediagrab 0.3 ] 2 - Name: [ kmediagrab ] 3 - Version: [ 0.3 0.3 0.3 0.3] 4 - Release: [ 1 ] 5 - License: [ GPL ] 6 - Group: [ Applications/System ] 7 - Architecture: [ athlon ] 8 - Source location: [ kmediagrab-0.3 ] 9 - Alternate source location: [ ] 10 - Provides: [ kmediagrab ] 11 - Requires: [ ] Enter a number to change any of them or press ENTER to continue: Żeby zapobiec sytuacji trzeba wyedytować pole 3 i po prostu jeszcze raz wpisać wersję. Mamy wtedy tak: ... 2 - Name: [ kmediagrab ] 3 - Version: [ 0.3] 4 - Release: [ 1 ] ... Łatwo teraz również zrozumieć skąd te "\" w nazwie paczki "...\n4.0.23a\n4.0.23a\n4.0.23a\..." - one po prostu poprzedzają znak nowej linii. Powyższy przykład wzięty z mojego doświadczenia - nazwa paczki (bez poprawki w polu 3.) to kmediagrab-0.30.30.30.3-1.athlon.rpm. Po poprawieniu pola 3: kmediagrab-0.3-1.athlon.rpm To występuje również (a może tylko ) w jedynej poprawnie działającej pod FC2/3 wersją checkinstall'a czyli 1.6beta4. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi