Skocz do zawartości

Dziwne Zachwoanie Partycji?

nspk

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowalem fedore 3 na partycji Ext3. Wszystko smiga pieknie, tylko wystepuje jeden problem. Gdy wchodze do windowsa i sprawdzam partition magiciem partycje, to partition ja widzia ale jej nie moze obslugiwac i wsakzuje ze partycja jest wypchana po brzegi<lol>. Jak mam sprawdzic czy z partycja jest wszystko wporzadku?? Problem wczesniej nie wystepowal z slackwarem i auroksem, tylko z fedora tak mam?? Jak pod fedora sprawdzic wolne miejsce i partycje??

Jak chcesz rozwiązać problem pt. jak spod Windows zobaczyć poprawnie partycje linuksa przy pomocy programu Partition Magic, to chyba wybrałeś złe forum - to jest o linuksie a nie o windach ;)

Pod linuksem wolne miejsce na podmontowanych partycjach sprawdzasz poleceniem "df" (z opcją -k lub -m widzisz odpowiednio w kB lub MB).

Jeśli chcesz zobaczyć dostępne partycje w trybie GUI możesz skorzystać np. z "qtparted", a w trybie tekstowym "parted" albo "fdisk /partcja" i potem "m'" żeby wyświetlić help'a. Można też wcześniej przeczytać manual ;)

Pozdr,

W.

Dzieki za pomoc. NIe chodzi o to zeby testowac (_linuxa_ → Linuksa) ORT spod windowsa. Moim zdaniem partiotion magic jest bardzo dobrym narzedziem i jesli ono wskazuje zel to cos jest nie tak, to znaczy ze jest problem. I chcialbym sie dowiedziec co....I dalczego??

plug-in nazywa się Ext2+Reiser1.2 (oczywiście tylko do odczytu)

Ostrożnie - mam przykre doświadczenia z tym pluginem.

Wprawdzie z nieco wcześniejszą wersją, ale jednak. Plugin jest niby do odczytu, ale kiedyś machnąłem myszą i wrzuciłem do okienka z partycją linuksową jakiś plik i okazało się, że chyba jednak coś pisze, bo potem już tej partycji nie widziałem ani spod windows ani spod linuksa. To oczywiście moja nieuwaga - nawet podwójna bo najpierw drag&drop a potem <enter> zamiast <esc>, ale to oznacza, że można sobie namieszać.

Pozdr,

W.

nom . a ma ktos jakies narzedzie do administrowanie partycjami windowsowskimi z fedory core 3 ? bo zainstalowalem fc3 a na dyskach c i d bab najwarzniejsze rzeczy a chce sie pobawic w (_linuxie_ → Linuksie) ORT a nie resetowac kompa i przelaczac sie na wine zewby sprawdzic jak sie nazywa jeden malutki plik :/ (_acha_ → aha) ORT i zeby mozna bylo edytowac te pliki

nom .  a ma ktos jakies narzedzie do administrowanie partycjami windowsowskimi z fedory core 3 ? bo zainstalowalem fc3 a na dyskach c i d bab najwarzniejsze rzeczy a chce sie pobawic w (_linuxie_ → Linuksie) ORT a nie resetowac kompa i przelaczac sie na wine zewby sprawdzic jak sie nazywa jeden malutki plik :/ (_acha_ → aha) ORT i zeby mozna bylo edytowac te pliki

to wystarczy zamontować te dyski poleceniem mount, a pozniej dopisac do fstab linijki z dyskami które chcesz aby były montowane przy starcie systemu. A pozniej normalnie na nich operować (załozylem ze masz vfat a nie ntfs,z tym jest troche komplikacji)

więcej tu: http://www.komputery-internet.net/linux/mount.php

Pozdrawiam