Savok Napisano Styczeń 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2005 Caly szczesliwy z wyrwania sie z uscisku Mandrake zainstalowalem sobie Fedore 3 i oczywiscie napotkalem kilka problemow. Wiekszosc rozwiazalem, o innych napisze na innym forum, ale teraz interesuje mnie jedno. Mam urzadzenie wielofunkcujne HP PSC 950 i nie moge uruchomic skanera. Sane twierdzi, ze nie widzi urzadzenia, z reszta caly system rownierz wydaje sie go nie widziec. Fedora to dla mnie jeszcze zupelnie nowy system, wiec nie dopiero go odkrywam i idzie mi to dosc wolno, a informatyk ze mnie rowniez zaden Moglby mi ktos powiedziec jak wyszukac ten skaner i go uruchomic? Bede wdzieczny. PS. Pakiety kernela, usb i sterowniki sa, tylko sprzet nie dziala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Styczeń 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2005 Mam ten sam problem tylko ze mam hp psc 1310 (_uzadzenie_ → urządzenie) ORT wielofunkcyjne i drukarka chodzi ale skaner i ksero nie:((( Co zrobic z tym fantem skad wziasc sterowniki? (Qrcze to hamskie bo tyle sie mowi o likwidacji monopolu a jednak tworcy hardware popieraja polityke microsoftu i nie dolaczaja serownikow do (_linuxa_ → Linuksa) ORT tylko do windy ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Styczeń 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2005 Witam Ja również mam problem tyle że z psc 1110. Kiedyś już napisałem post na ten temat. Opis rozwiązania problemu zanlazłem gdzieś TU. Nie mam jednak czasu ani chwilowo ochoty (płyta główna mi się usmażyła ) na grzebanie za tym. Z tego co pamiętam problem tkwi w sterowniku drukarki ... ale jak już napiałem nie pamiiętam dokładnie. Rozwiązanie problemu jest jeszcze opisane w książce Fedora Core 2 "Księga Experta" z wydawnictwa Helion. Mam prośbę ... jjak ktoś da sobie z tym radę to niech napisze jak ... Powodzenia.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lameleck Napisano Styczeń 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2005 $ yum install hpoj libsane-hpoj $ /etc/init.d/hpoj setup $ /etc/init.d/hpoj restart no i to chyba tyle powodzenia u mnie na psc1350 działa dajcie znać jak poszło (_acha_ → aha) ORT nawet jak jest hpoj to nie znaczy że jest libsane-hpoj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Savok Napisano Styczeń 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2005 No ok, ten konfigurator nie rozni sie niczym od GUI, biblioteki mam, a sane dalej twierdzi ze skaner nie istnieje. Co jest???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Styczeń 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2005 do licha zrobilem to wszystko i dalej nie wiem jak mam odpalic scaner w (_linuxie_ → Linuksie) ORT jak to zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lameleck Napisano Styczeń 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2005 a sane dalej twierdzi ze skaner nie istnieje czy używasz $ sane-find-scanner ? bo jeśli tak to nie pokaże skanerka bo się gdzieś mijają spróbuj po restartcie (na wszelki przypadek) $ xsane-gimp powodzenia a i może jeszcze http://hpoj.sourceforge.net/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Savok Napisano Styczeń 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2005 jakby to powiedziec...To tez nie dziala!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lameleck Napisano Styczeń 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2005 http://hpoj.sourceforge.net/suplist.shtml jest twój all-in-one na tej liście ?, a jest to raz jeszcze sprawdź u mnie to wygląda tak [root@lamel packages]# rpm -q hpoj hpoj-0.91-9 [root@lamel packages]# rpm -q libsane-hpoj libsane-hpoj-0.91-9 [root@lamel packages]# ls /etc/rc5.d/*hpoj (bo umnie ma działać tylko w level5) /etc/rc5.d/S54hpoj i może nie jest to cud wśód skanerów ale działa (_acha_ → aha) ORT jeśli zrobiłeś sane-find scanner to proponuje; $ rpm -Uvh --force hpoj-0.91-9 libsane-hpoj-0.91-9 i (_odrazu_ → od razu) ORT $ xsane autodetekcja w sane nie spisuje się w tym przypadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2005 Co zrobic z tym fantem skad wziasc sterowniki? (Qrcze to hamskie bo tyle sie mowi o likwidacji monopolu a jednak tworcy hardware popieraja polityke microsoftu i nie dolaczaja serownikow do (_linuxa_ → Linuksa) ORT tylko do windy ) Akurat HP bardzo dobrze wspiera Linuksa. Ostanio zrobili nowe sterowniki → http://hpinkjet.sourceforge.net/hplip_readme.html Jeszcze są młode i mają trochę błędów, ale daja fajne funkcje (np. kalibracja drukarki, sprawdzanie poziomu tuszu i inne). Jak Wam nie działa sterownik hpoj, to możecie użyć speca z tej strony → https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...g.cgi?id=143901 i skompilować sobie ten sterownik. Trzeba wywalić hpijs i hpoj. sane dalej twierdzi ze skaner nie istnieje. Co jest???? W /etc/sane.d/dll.conf masz odhashowaną linijkę hpoj? /update/ Aha, przypomniało mi się też, że był problem z dostępem do skanerów i innych urządzeń z konta zwykłego użytkownika, jeśli byłu podłączone do komputera/rpądu w trakcie uruchomienia komputera. Uktualizacja sane-backends, pam i hotplug rozwiązywała problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Savok Napisano Styczeń 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2005 http://hpoj.sourceforge.net/suplist.shtml jest twój all-in-one na tej liście ?, a jest to raz jeszcze sprawdź u mnie to wygląda tak [root@lamel packages]# rpm -q hpoj hpoj-0.91-9 [root@lamel packages]# rpm -q libsane-hpoj libsane-hpoj-0.91-9 [root@lamel packages]# ls /etc/rc5.d/*hpoj (bo umnie ma działać tylko w level5) /etc/rc5.d/S54hpoj i może nie jest to cud wśód skanerów ale działa (_acha_ → aha) ORT jeśli zrobiłeś sane-find scanner to proponuje; $ rpm -Uvh --force hpoj-0.91-9 libsane-hpoj-0.91-9 i (_odrazu_ → od razu) ORT $ xsane autodetekcja w sane nie spisuje się w tym przypadku U mnie jest wszysto tak samo, sprzet jest na suplist. Nie rozumiem gdzie tkwi problem. Skonczyly mi sie pomysly na to co moglbym przekonfigurowac, przeinstalowac, usunac, dodac, zmienic. teraz to juz jest tylko cichutkie i zrezygnowane 'help" Mozliwe ze cos jest nie tak w ktoryms z plikow wymienianych przez man sane-dll? Ja sie na tym nie znam, gdyby ktos moglmi przetlumaczyc czego szukac i gdzie, to moze cos ztego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Styczeń 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2005 Witam U mnie po zaiinstalowaniu hpoj i libsane-hpoj i wydaniu polecenia xsane-gimp wszystko działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Savok Napisano Styczeń 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2005 No coz...u mnie dalej nie dziala ;_( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fatal@Error Napisano Styczeń 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2005 Wejdz na streone sane i tam wszystko bedzie, moze to jest na niash i dlatego system go nie widzi pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Styczeń 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2005 Wejdz na ta strone www.linux/hp/HP%20Linux%20Inkjet%20Driver%20Project.html i tam jest napisane co masz zrobic krok po kroku (opusc tylko to dla slacka i MDK ) Ja wedlug tego zrobilem i dziala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi