Rysio Napisano Marzec 14 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14 Nadszedł czas na zmiany i wczoraj dokonałem aktualizacji z F39 na Linux fedora 6.13.6-100.fc40.x86_64 Poszło nieźle ale niestety zawsze jest to coś. Jako menedżer logowania miałem KDM i autologin - tak dla wygody. Po aktualizacji mam SDDM jednak nie wiem jak go zmusić do autologowania więc zainstalowałem KDM potem systemctl disable sddm.service oraz systemctl enable kdm.service reboot I owszem KDM się pojawił ale niestety nie działa -to znaczy po wpisaniu loginu i hasła niestety system nie "wpuszcza" mnie do środowiska graficznego zamiast tego pojawia się znowu ekran logowania KDM . Na razie powróciłem do SDDM ale nie jest to wygodne. Wyczytałem gdzieś o LIGHTDM i dodaniu pliku w którym dodaje się autologin. Po doinstalowaniu też nie zadziałało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Marzec 14 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14 Cóż w międzyczasie okazało się że lightdm zrobił dobrą robotę root@fedora:~# systemctl status lightdm.service ● lightdm.service - Light Display Manager Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/lightdm.service; enabled; preset: enabled) Drop-In: /usr/lib/systemd/system/service.d └─10-timeout-abort.conf Active: active (running) since Fri 2025-03-14 14:28:55 CET; 9min ago Docs: man:lightdm(1) Main PID: 1267 (lightdm) Tasks: 4 (limit: 19015) Memory: 67.0M (peak: 96.4M) CPU: 511ms CGroup: /system.slice/lightdm.service └─1267 /usr/sbin/lightdm mar 14 14:28:55 fedora systemd[1]: Starting lightdm.service - Light Display Manager... mar 14 14:28:55 fedora systemd[1]: Started lightdm.service - Light Display Manager. mar 14 14:28:57 fedora lightdm[1287]: pam_unix(lightdm-greeter:session): session opened for user lightdm(uid=976) W katalogu /etc/lightdm/lightdm.conf.d dodajemy plik autologin.conf edytujemy jak niżej [Seat:*] autologin-quest=false autologin-user=nazwausera autologin-user-timeout=5 czas timeout oczywiście wedle upodobania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi