shrek999 Napisano Styczeń 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2005 jak w temacie jak powywalac niepotrzebne rzeczy...?? system mam niedlugo a zajmuje mi 19 GB :shock: c o z tym zrobić?? katalog home zajmuje mi niecale 10;/ kurde a ja prawie nic nie instalowalem?? co powywalac ??????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sahin Napisano Styczeń 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2005 Jeśli masz to odinstaluj OpenOffice z RPM to zainstaluj OpenOffice.ux odejdzie Ci około 600 MB, wyczyść też katalogi do których yum,apt i up2date pobierają RPMy (/var/cache/yum; /var/cache/apt i var/spool/up2date) , bo pewnie nie zostały usunięte. Jeśli masz to pousuwaj starsze wersje jąder. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Styczeń 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2005 Tutaj masz wątek o odchudzaniu OO.org, myśle że się przyda bo nie jest to takie łatwe, choć nie jest też strasznie trudne. A troche wolnej przestrzeni zyskasz http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...5&hl=openoffice Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matrix Napisano Styczeń 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2005 Warto usunąć jeszcze var/log i var/tmp/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el_bigos Napisano Styczeń 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2005 Jeśli masz to odinstaluj OpenOffice z RPM to zainstaluj OpenOffice.ux odejdzie Ci około 600 MB, wyczyść też katalogi do których yum,apt i up2date pobierają RPMy (/var/cache/yum; /var/cache/apt i var/spool/up2date) , bo pewnie nie zostały usunięte. Jeśli masz to pousuwaj starsze wersje jąder. czyli jak mam pełno rpmów w /var/cache/apt/archives/ pochodzących z łatania to mogę je wywalić i niczym się nie przejmować? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Styczeń 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2005 czyli jak mam pełno rpmów w /var/cache/apt/archives/ pochodzących z łatania to mogę je wywalić i niczym się nie przejmować? Możesz, jak apt będzie czegoś potrzebował to sciągnie ponownie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sahin Napisano Styczeń 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2005 Ja oprócz RPMów kasuję również pliki .hdr z katalogów headers w yum, apt i up2date i jak narazie nie mam żadnych przez to problemów. Troche się ich potrafi uzbierać, jak ostatnio czyściłem je to spadło mi 130 MB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2005 apt-get clean apt-get autoclean rm /var/spool/up2date/* - jeśli używasz up2date tam jest też od nagłej cholery plików. /usr/share/doc - wiekszość dokumentacji można spokojnie trzymać na płytkach - jeśli masz nagrywarkę to "no problemo" . Można też wyczyścić katalog /tmp, ale tu trzeba uważać. Przede wszystkim nie można czyścić jak włączone są X-y, czyli najpierw 'telinit 3' z konsoli. Ale o tym lepiej poczytać - są jakieś teksty chyba na fedoranews.org. Edit: stare kernele jeśli masz, w szczególności ich źródła - jak instalowałeś z RPM-ów to też szybko pójdzie, jak ręcznie to uważnie obejrzeć trzeba /usr/src Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi