@WalDo Napisano Styczeń 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2005 No mam taki problem jak w temacie (i opisie tematu). Ściągnąłem sobie kernel-2.6.10-1.741_FC3.src.rpm, zainstalowałem i skompilowałem zgodnie z opisem na stronie mjm wired. Wszystko działa pięknie tylko zamiast wersji 1.741_FC3 pojawia mi się napis "prep" Co trzeba zrobić żeby po kompilacji pliki od razu nazywały się właściwie? Właściwie, czyli 2.6.10-1.741_FC3 a nie 2.6.10-prep. Bo tak pomyślałem, że jak zrobię instalację kolejnej wersji 2.6.10 to ta nowsza wersja może mi zamazać starszą (obie będą "prep"). Czy to można jakoś ustawić w .config? Albo src.rpm jakoś specjalnie instalować? [Edit] A może to się po prostu ręcznie zmienia? Ale chyba nie, bo jak instaluję jajko z RPM-a, to on od razu właściwe nazwy podaje. No poradźcie coś... Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Styczeń 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2005 [Edit] A może to się po prostu ręcznie zmienia? Ale chyba nie, bo jak instaluję jajko z RPM-a, to on od razu właściwe nazwy podaje. No poradźcie coś... Właściwie to chyba sam sobie odpowiedziałeś. Jądra z rpm mają taką nazwę jak mu w fabryce dali. A jeśli sam fabrykujesz jądro to teraz nazywa się to 'prep', (dawniej też tworzył się jakiś przyrostek ale nie pamiętam juz jaki). O ile pamiętam, jeśli kompiluje się następny i nie kopiujesz jajka ręcznie do /boot lecz używasz komendy 'install' to ten obecny 'prep' dostanie jeszcze 'old'. Tak w każdym razie było jeszcze za czasów początków FC2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2005 No to faktycznie sam sobie odpowiedziałem Po zainstalowaniu źródeł trzeba udać się do pliku /usr/src/redhat/SPECS/kernel-2.6.spec i znaleźć linijkę mniej więcej taką: perl -p -i -e "s/^EXTRAVERSION.*/EXTRAVERSION = -prep/" Makefile Pytanie za 10 pkt: co należy zmienić żeby moje nowe jajo nazywało się "1.741_FC3" a nie "prep" Wszystko jasne. Teraz to mi nawet stery przez yuma zainstalowało jak dałem: yum install nvidia-glx kernel-module-nvidia-`(uname -r)` zgodnie ze światłymi radami Ravena (thx again). Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Styczeń 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2005 ..... to teraz nazywa się to 'prep', (dawniej też tworzył się jakiś przyrostek ale nie pamiętam juz jaki)..... Przypomniałem sobie; kernel kompilowany dostawał w prezencie 'custom' Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi