Skocz do zawartości

Problem Z Instalacją Rpm

jacek_

Rekomendowane odpowiedzi

Ściągnąłem sobie gyum-2.0-5.FC3.i386.rpm . Podczas próby instalacji (jako root oczywiście) poleceniem dzieje się coś nieoczekiwanego:

[root@localhost jacek]# rpm -Uvh --force gyum* 
Przygotowywanie...          ########################################### [100%]
       pakiet gyum-2.0-5.FC3 jest przeznaczony dla architektury i386

i nie instaluje. Co z tym zrobić? Uname daje następujący wynik (żeby nikt nie pomyślał, że pokrzystam z ppc):

[root@localhost jacek]# uname -a
Linux localhost.localdomain 2.6.10 #1 Sun Jan 23 14:24:05 CET 2005 i686 i686 i386 GNU/Linux

Czy może mieć to związek z własnoręczną kompilacją jądra? Zrobiłem to według tego opisu: http://www.mjmwired.net/resources/mjm-kernel-fc3.shtml

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=gyum+f...btnG=Szukaj&lr=

Moze sprawdz jak bedzie z innymi rpm'ami... moze bedize lepiej..

pakiet gyum-2.0-5.FC3 jest przeznaczony dla architektury i386

Dziwne a dla jakiej architektury mialby byc przeznaczony... baaaardzo dziwne.

jacek_ wyraźnie widać, że pakiet jest dla i386, więc jeśli zrobiłeś jajko dla innej architektury (i686, athlon czy co tam masz), to nic dziwnego, że się rpm burzy. Opcja --force niewiele Ci chyba da. [Edit] Tzn. nie tyle nic dziwnego, bo dziwne to to jest, ale jak zrobili takie ograniczenie w kodzie... hmmm... nic nie poradzisz.

Proponuję ściągnąć źródła i samemu skompilować + checkinstall jeśli chcesz mieć RPM-a w prosty sposób. U mnie w ten sposób działa bez bólu, a mam kernela 2.6.10-1.741_FC3 pod mojego athlona. W zasadzie to działa, ale nie korzystam, bo muszą jeszcze troszkę nad nim popracować - do synaptic-a na apt-a, to jeszcze daleko ;)

Pozdr,

W.