shimonic Napisano Styczeń 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2005 Witam! Jakoże juz niedługo (to jest OFICJALNIE około maja) wychodzi fedora 4 chciałbym się dowiedzieć co zmienilibyście w trójce i jakie mielibyście propozyjce do czwórki... -- Moje są takie: 1) Całkowicie po Polsku (włączenie z całym soft'em), 2) Spowrotem wrzucone źródła kernela (bo po co budować jak mozna łatwiej ), 3) Oczywiście najnowsze GNOME (jak ktoś chce to można i KDE ), # Jak coś mi się jeszcze przypomnie to dopisze, a jakie są wasze propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr82 Napisano Styczeń 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2005 Najważniejsze żeby przepisali skrypt ładowania systemu , żeby to szybciej działało. Poprawić Sambe , bo jest dużo problemów z nią pod Fedorą. Dołaczyć xfce 4.2 , skoro jest już stabilne. Nie wiem czy to jest możliwe ale dać sery ATi jako standard , albo chociaż zająć się żeby po nowej instalce łatwo się instalowało. (_acha_ → aha) ORT i jeszcze takie pytanie , czemu nie ma wersji Fedory po i686 ? ps. a tak (_wogule_ → w ogóle) ORT to średnie miejsce na takie pisanie czego chcemy , są lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Styczeń 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2005 O ile dobrze pamietam to jest problem przy ReiserFs z SElinux ( gryza się i nie da się usera ani grupy stworzyc) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterx Napisano Styczeń 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2005 Juz 4 !! A po co ten pospiech, z 3 jeszcze sie dobrze nie zapoznałem. Osobiscie nie lubie takich szybkich "nowosci"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Styczeń 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2005 Osobiscie nie lubie takich szybkich "nowosci"... A taka właśnie jest Fedora, jest zawsze krok do przodu i stawia na nowe technologie.. ( nie zawsze sprawdzone, ale to juz inna sprawa ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Styczeń 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2005 Ja uważam że powinni dopracowac prędkość i pakiety rpm skompilowane na i686 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr82 Napisano Styczeń 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2005 Eee tam do 4 jeszcze zostało kupe czasu , pozatym pewnie ((_napewno_ → na pewno) ORT) będzie opóżnienie ze 3,4 tygodnie .... także wcale nie tak szybko ona wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swistak Napisano Styczeń 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2005 Ja uważam że powinni dopracowac prędkość i pakiety rpm skompilowane na i686 No chyba ze projekt czeka rewolucja i w ramach arch x86 powstanie jeszcze 2 galezie - i686 i athlon (zakres optymalizacji do przedyskutowania - czy athl standardowy czy dla XP) Mala rewolucja kroi sie w zwiazku z pojawieniem sie 64bit inteli - do x86-64 AMD dolaczyl intell - zobaczymy jakie kroki w jego wykorzystaniu podejma develloperzy Fedory. Co do szybkosci to faktycznie Fedora troszeczke niedomaga :/ - mialem mozliwosc porownania (nie mylic z testowaniem) z np PLD - żętu nie wspominam bo to inna dzialka. Problemu sterownikow ATI NV sie nie rozwiaze szybko ze wzgledu na polityke licencyjna firm :/ - Chyba ze w formie jakiegos extras przy wspolpracy tych firm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Styczeń 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2005 Powinni znacznie zmniejszyc liczbe domyslnie uruchamianych usług/demonów Połowe z tego co jest domyslnie włączone po instalacji mozna spokojnie wyłączyć. I przyspieszy to uruchamianie FC samo z siebie, a jeszcze jak ulepsza skrypty startowe to hooohooo, bedzie smigac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2005 Problemu sterownikow ATI NV sie nie rozwiaze szybko ze wzgledu na polityke licencyjna firm :/ - Chyba ze w formie jakiegos extras przy wspolpracy tych firm. Na rpm.livna.org (repozytorium uzupełniające Fedora Extras - fedora.us) od dawien dawna leżą piękne paczki z sterami nVidii, a ostatnio i ATI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Styczeń 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2005 Tak, ale... z tego co wiem takie stery traktowane są chyba jako komercja czy cus i sa dostepne naprzyklad w mandreak'owy powerpacku Co do szybkości - może was zdziwię, ale... według mnie Fc3 wcale nie jest wolna! Owszem - włącza się z prędkością porównywalną do XP, ale działa dużo lepiej obciążając przy tym dużo mniej pamięci. Reasumując... Fedora Core 3 is very faster then Windows... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Styczeń 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2005 hmm, a świstak mówi nie możliwe A tak serio jak ci to wyszło :?: Chyba że masz wersje procka do której dopasowana jest fedora I tak (_wogle_ → w ogóle) ORT z tą rewolucją z i686 to czemu :?: Przecież i386 nie sa już prawie (_wogle_ → w ogóle) ORT wykorzystywane a nawet jeśli to fedorka raczej by chyba nie poczła na takim procku (jeśli się myle to mnie sprostujcie) Dla mnie to jest akurat jej największą wadą. Działa mi ok ale pożera ramu, przycina a nawet zawiesiła się pare razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Styczeń 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2005 Mi się zawiesiła na przed ostatnim formatem tylko raz - jak zmieniałem słownik w OpenOffice.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganja Napisano Styczeń 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2005 Tak, ale... z tego co wiem takie stery traktowane są chyba jako komercja czy cus i sa dostepne naprzyklad w mandreak'owy powerpacku Co do szybkości - może was zdziwię, ale... według mnie Fc3 wcale nie jest wolna! Owszem - włącza się z prędkością porównywalną do XP, ale działa dużo lepiej obciążając przy tym dużo mniej pamięci. Reasumując... Fedora Core 3 is very faster then Windows... Co do tych sterownikow masz w mandraku powerpacku, to sa bnie nvidii, czy ati, ale PLATNE KOMERCYJNE STEROWNIKI, podobnie jak Wine na licencji GPL, oraz WineX(Cedega) komercyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pesto Napisano Styczeń 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2005 a ja wam powiem że: -dziś wyszedł nowy arch 0.7 -mówi się "faster" albo "very fast" -ide po herbe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi