shimonic Napisano Styczeń 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2005 Tak, ale... z tego co wiem takie stery traktowane są chyba jako komercja czy cus i sa dostepne naprzyklad w mandreak'owy powerpacku Co do szybkości - może was zdziwię, ale... według mnie Fc3 wcale nie jest wolna! Owszem - włącza się z prędkością porównywalną do XP, ale działa dużo lepiej obciążając przy tym dużo mniej pamięci. Reasumując... Fedora Core 3 is very faster then Windows... Co do tych sterownikow masz w mandraku powerpacku, to sa bnie nvidii, czy ati, ale PLATNE KOMERCYJNE STEROWNIKI, podobnie jak Wine na licencji GPL, oraz WineX(Cedega) komercyjny. A czym one różnią się od oryginalnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2005 Co do tych sterownikow masz w mandraku powerpacku, to sa bnie nvidii, czy ati, ale PLATNE KOMERCYJNE STEROWNIKI, podobnie jak Wine na licencji GPL, oraz WineX(Cedega) komercyjny. A czym one różnią się od oryginalnych? Ganja trochę namieszał, to pewnie od zbyt dużej ilości Marii . Te sterowniki nVidii i ATI to są te same co dają w mandarynkowym PowerPacku, tyle że te drugie są ładnie opakowane. I wszystkie (te z nvidia.com, ati.com, livny i Power Packa) nie są wolne (czyli tak jakby są komercyjne :/)! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Styczeń 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2005 Czyli te 'linuksowe' są wolniejsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Styczeń 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2005 Czyli te 'linuksowe' są wolniejsze? Nie!!!!! Raven mowil o licencji, nie o szybkości działania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterx Napisano Styczeń 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2005 Jak sie powywala zbedne deamony i poustawia pare rzeczy to fedora jest szybka. Na pewno multimedia takie jak TV , mpeg itp , mp3 sa szybsze niz na łindołsie. Tylko cos mi duzo zrzera pamieci, po starcie mam wolne cos 50 mb z 256 chyba bede musiał sobie dokupic ramu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Styczeń 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2005 Jak sie powywala zbedne deamony i poustawia pare rzeczy to fedora jest szybka. Na pewno multimedia takie jak TV , mpeg itp , mp3 sa szybsze niz na łindołsie. Tylko cos mi duzo zrzera pamieci, po starcie mam wolne cos 50 mb z 256 wink.gif chyba bede musiał sobie dokupic ramu cool.gif No widzisz a co ja moge powiedzieć jak mam 128 ram i nie zapowiada się by mi starzy dokupli jak narazie Fedora go pożera o wiele zadużo. Może to wina tych pakietów i386 Mi po skompilowaniu w vidzie na i686 ciągnie o wiele mniej, a w fedorze można się załamać na moim sprzęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2005 Ehhh, ludzie... http://pl.wikipedia.org/wiki/Wolne_oprogramowanie http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.pl.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Styczeń 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2005 Jak sie powywala zbedne deamony i poustawia pare rzeczy to fedora jest szybka. Na pewno multimedia takie jak TV , mpeg itp , mp3 sa szybsze niz na łindołsie. Tylko cos mi duzo zrzera pamieci, po starcie mam wolne cos 50 mb z 256 wink.gif chyba bede musiał sobie dokupic ramu cool.gif Nie wiem jak Ty, ale ja uważam, że skoro wydałem kasę na te 128, 256, 512 (dowolne inne) MB RAM'u to fajnie by było, gdyby system sobie jakoś z tego korzystał, a nie zakładał, że jestem głupi i kupiłem tę pamięć niepotrzebnie, więc zamiast tego korzystał z dysku - 1 MB RAM'u jest droższy (o wiele) od 1 MB dysku, ale raczej się nie zużywa od korzystania. Takie też jest założenie systemu - w tych 256MB siedzą sobie różne cach'e (np. żeby _nie trzeba_ było czytać z dysku po kilka razy tych samych rzeczy). Jeśli Ci się to nie podoba, to poszukaj w sieci informacji jak zaradzić - ja polecam na początek wywalenie zbędnych deamonów oraz korzystanie ze lżejszego środowiska graficznego - np. XFCE z 256 RAM działa bez bólu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2005 2) Spowrotem wrzucone źródła kernela (bo po co budować jak mozna łatwiej ), W chwili obecnej trzeba wydać dodakowo dwa polecenia -- koszt 40MB mniej na płytce. kernel-sources to tylko strata miejsca i przeciążanie infrastruktury (w końcu wszystkie mirrory muszą to kopiować) → marzenie nierealne Dołaczyć xfce 4.2 , skoro jest już stabilne. Już jest w Rawhide :-) (_acha_ → aha) ORT i jeszcze takie pytanie , czemu nie ma wersji Fedory po i686 ? Juz było o tym miliony razy na fedora-devel-list ;-) Choćby tutaj -> http://www.redhat.com/archives/fedora-deve...y/msg00717.html Krótko mówiąc - kompilacja dla i686 nie daje takiego 'kopa' jakby się wydawało. Programy, którym kompilacja z optymalizacjami coś daje, są i tak skompilowane dla i686 (np. glibc). Zresztą cała dystrybucja jest kompilowana z flagą -mtune=pentium4. Cześć maszyn (niektóre starsze AMD i Cyrixy) to podrasowane i486, więc Fedory nie mozna by na nich zainstalować. A jak ktoś twierdzi, że kompilacja z flagą -march=i686 -mtune=pentium4 daje znacznie leprzą wydajność niż -march=i386 -mtune=pentium4, to niech podeśle benchmarki na fedora-devel-list <- warunek konieczny, żeby takiej osoby nie "obrzucili błotem" ;-) /edit/ Ehhh, ludzie... http://pl.wikipedia.org/wiki/Wolne_oprogramowanie http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.pl.html To nowe pokolenie użytkowników Linuksa mnie jakoś niepokoi :/ Nie znają w ogóle historii systemu, idei Stallmana i w ogóle. Instalują Photoshopy i inne niewolne programy pod Wine głównie dlatego, że są do nich przyzwyczajeni. Huh, jak ktoś chce ich używać to niech zainstaluje Windowsa i nie będą się męczyć -- w końcu te programy są przeznaczone dla tego systemu. Z Linuksem wiąże się pewna idea -- Wolność Oprogramowania. Niestety wiele osób tego jakoś nie zauważa :/ W sumie to się teraz nie dziwię, dlaczego RMS nakłania do pisania GNU/Linux -- ludzie zapominaja o korzeniach tego projektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi