Skocz do zawartości

Problem Z Pamiecią Pomocy!

misiek_123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!mam taki mały problem otóż system chodzi mi normalnie ( fc 2 ,kde 3.3.2)jednak co pewnien czas sprawia wrazenie jakby sioe zawiesił...zdaza sie to moze jakies 2 do 5 razy na godzine.słychac ze komputer cos robi (dioda hdd od dysku pali sie przes cały czas ) nawet muzyka na chwile wysiada,dopiero po chwili zaczyna grac z powrotem :( Co jest dziewne ze mam zajete bardzo duzo swapu ( 256 pamieci i tyle samo swapu) zwykle 180-200 mb :?: jesli zrestartuje samo kde system zaczyna pracowac szybko ale po pewnym czasie robi sie to samo....mam linuksa juz ponad rok i kombinowałem na wszelkie mozliwe sposoby wyłączyłem crona bo myslałem ze to przez niego ale mimo to cały czas dzieje sie to samo.Czy gram czy słucham muzyki co pewnien czas jest "zwiech" :angry: Macie moze jakies pojecie co z tym zrobic??nadłuzsza mete jest to denerwujące i to bardzo....z góry dzieki za jakies rady ;)

pozdrawiam michał

Masz zamało pamieci ram, system przegrywa cześć danych na swap aby zwolić trochę pamięci (rozmiar swap powinien byc raczej 2xram), możesz dodać ramu, zmienic WM na jakiś lżejszy np xfce4.2 (jest graficzny instalator) czy Fluxbox, wyłączyć niepotrzebne usługi, programy lub wypróbój Gentoo - bardzo bardzo szybka dystybucja

256MB za mało na system??

Co za herezje :/

Wystarczy powyłączać różne usługi, które zazwyczaj są zbędne. U mnie do swap'a sięga dość rzadko - nawet jak eclipse'a odpalę (a on żre, że hoho) to jeszcze ze 3 MB RAM'u mi zostają :)

Słyszałem też o możliwości podania parametrów do jądra, żeby mniej swap'ował, ale nie zbadałem jeszcze tej kwestii - jak się dowiem, to powiem :)

Moze i 256 to nie jest rewelacyjny wynik,ale czemu na takim samym configu kompa chodził np Aurox 10.1,fedora 3 i nic takiego sie nie działo (wszystko również na kde).Próbuje cos wykombionwac bez zmiany dystrubucji bo nameczyłem sie tr4oszke zeby wszystko działało tak jak jest teraz a jak mysle że bedę musiał to robic od początku to aż mi sie płakac chce :shock: .Vidialinux-a nawet sciagnałem wszyscy go chwalili ale jak do tej pory nie zabrałem sie za iinstalacje.Czy na pewno nie ma jakiegos prostszego sposobu na rozwiazanie tego problemu??Wyglada tak jakby albo co jakis czas sprawdzał cos na dysku alebo nie wyrzucał zbednych rzczy ze swap-a.W tej chwili(komputer chodził cała noc) swap jest zajety w 90 % :blink: .a jest owarte kadu firefox nvclock i 2x bittorent-schadowsclient.....wydaje mi sie ze to troche za duzo (_przecierz_ → przecież) ORT to nie sa tak zasobo zerne programy??wszystkie zbedne usługi przy starcie powyłaczane....kde tez bez zadnych cudów na kiju prawie ze standard z baghira(nie wiem czy tak to sie pisze)....Dobra kombinuje dalej moze cos sie uda ;)

Pozdrawiam Michał

sprawdziłem najwiecej zajmuja x jakies 6% cpu i 5% pamieci....ale zauwazyłem jeszcze jedna dziwna rzecz...własnie grałem na swiezo odpalonym kde pamiec swap była prawie pusta(jakies 3 %)ram był pust w połowie......gdy grałem komputer i tak co jakis czas sie zacinał w taki sam sposób jak pisałem wczesniej...po skonczeniu gry ram był tak samo a swap był zajety juz w 30%....juz nie ma pomysłow co z tym mozna zrobic :(

ps. w top wypisało 7 users......troche dziewne :?: :?: rpc i rpcuser-Wiecie moze co to jest :?: :blink:

Dobra powywalałem wszystko co sie dało (co mi było nie potrzebne :P )ale mimo wszystko problem cały czas sie powtarza :angry: moze w minimalnie mniejszym stopniu ale domyslam sie ze to tylko przez to ze zmieniłem procesor na ponad 2 razy szybszy :D Ma ktos moze jeszcze ajkies pomysły?? A odnosnie tego ze 256 ramu na fc2 to mało....mi system chodzi naprawde szybko nawet jak mam wiecej programow pootwieranych jedyne zacinki sa czasami o czym pisałem wyzej i po chwili jest znowu tak szybko jak było...przeszkadza to strasznie a nie chce zmieniac system ten jest dla mnie prawie ze idealny oprócz tych zwolnień ;)

A w logach nie masz jakichś wpisów na ten temat? Może jednak odpala się co jakiś czas jakiś program w tle?

A przycina się tak, że całkiem nie masz dostępu do systemu? Bo jeśli możesz coś robić choćby w spowolnieniu, to odpal w terminalu "top" - zobaczysz co w danym momencie najbardziej "żre" pamięć.

Pozdr,

W.