Skocz do zawartości

Problem Z Raid Pod Serial Ata

c-kozi

Rekomendowane odpowiedzi

od niedawna mam plyte główną z kontrolerem RAID a dystki pracują na Serial ATA. Pod windą wszystko chula bez zastrzezen chos w czasie instalacji trzebabylo dorzucac program do obslugi magistrali RAID. Natomiast z linuksem mam problem poniewaz juz na samym poczatku instalacji a dokladnie przy tworzeniu partycji (_linuks_ → Linux) ORT krzyczy ze napotkal powazny bląd i nie widzi zadnego dysku i moze utwozyc swoje partycji ale kosztem zlikwidowania juz istaniejacych co jest mi nie na reke poniewaz mam juz posadzona winde. Dla linuksa zostawilem 10GB na dyskach niespartycjonowanych. Dodaje ze mam fedorke 1

od niedawna mam plyte główną z kontrolerem RAID a dystki pracują na Serial ATA.

Tak naprawdę to nie masz RAID tylko software'owy RAID. Prawdziwy hardware'owy RAID kosztuje znacznie więcej od płyty głównej.

Pytanie: http://www.osnews.com/comment.php?news_id=9504#327031

Odpowiedź: http://www.osnews.com/comment.php?news_id=9504#327043

Streszczając: jak producent płyty głównej nie dostarczy odpowiednich sterowników, to nie będziesz mógł na tych samej macierz trzymać Windowsa i Linuksa. Pod Linuksem można zrobić całkiem wydajny software'owy RAID (nawet nie potrzeba żadnych dodatkowych urządzeń), ale będzie to niekompatybilne z Windowsem (w sumie to chyba Windows nie jest kompatybilny z Linuksem, bo pod Pingwinem to rozwiązanie istnieje od dawna).

W sumie za bardzo na macierzach RAID się nie znam, więc jakby co, to niech mnie ktoś poprawi.

Ja jestem również użytkwonikiem płyty ASUS P4PE (wersja deluxe) z kontrolerem promise.

Informacje z www:

Kontroler Promise 20378 RAID to dwa porty Serial ATA i jeden port Parallel ATA z możliwością wykorzystania funkcji RAID 0,RAID 1 i RAID 0+1, natomiast kontroler VT8237 RAID to dodatkowe dwa porty Serial ATA, z wykorzystaniem których również możliwe jest stworzenie macierzy RAID 0 i RAID.

są bardzo fajne ale .... jak napisał przedmówca ... kontrolery promise (są software-owe), wspierane są przez promise tylko w rh enterprise 3 (można sprawdzić na stronach www redhat-a).

Dla ciekawostki - istnieją sterowniki do wersji 7,8,9 red hata na stronach promise:

www.promise.com

Z oficjalnych informacji związanych z fedorą wynika, że kontroler RAID nie będzie wspierany w przyszłych i obecnej wersji.

Stan na koniec listopada zeszłego roku (moment, w którym przestałem wierzyć zapewnieniom firmy promise o oddaniu sterowników pod nowe kernel-e) był taki, że istaniały tylko nieoficjalne wersje dla niektórych modeli.

Sądzę, że twoje dyski są używane już jako stripe, lub mirror zbudowane przy wykorzystaniu oprogramowania fast track. Przypuszczam, że jedynym rozwiązaniem jest usunięcie i nie budowanie kolejnych "array"-ów.

W moim posiadaniu jest wbudowana w płytę asus wersja PDC20376 (2 x SATA + ATA133).

Po zapoznaniu się z licznymi testami, okazało się, że i tak wydajniejszym rozwiązaniem będzie zastosowanie rozwiązań wbudowanych w linux-a.

Daje to nam znacznie większe pole manewru, ponieważ można zbudować na 2 dyskach np.

1) mirror lub stripe partycji / (bez /boot),

2) mirror ważnej partycji z danymi,

3) stripe dla partycji np z grami czy czyms takim ...

Tego nie da tobie żaden kontroler - nawet harwerowy :)

Małym problemem okazała się partycja /boot. Miałem problem ze zmuszeniem do boot-owania z jednego z dysków SATA (jest to jednak wada BIOS wg mnie). Dlatego postanowiłem, że tą partycję umieszczę na zwykłym dysku IDE, co rozwiązało problem całkowicie.

Pozdrawiam Błażej.

czyli mam rozumiec ze mam zlikwidowac RAID i od nowa zainstalowac wszystko na dwuch oddzielnych dyskach bez RAID i wszystko bedzie chulac. Tylko jesli tak to w ktore sloty mam te dyski podlaczyc, podf kontrolerem Promise czy VIA?

Moja poprzednia odpowiedź dotyczyła wyłącznie kontrolera PROMISE. Jeżeli chodzi o kontroler VIA to nie mam pojęcia jak on działa i czy fedora go wspiera (być może tak - nie sprawdzałem), a z informacji ze strony podanej prze Ciebie powyżej wynika, że :

kontroler VT8237 RAID to dodatkowe dwa porty Serial ATA, z wykorzystaniem których również możliwe jest stworzenie macierzy RAID 0 i RAID 1

może również stworzyć raid-a 0 lub 1 (czyli mirror lub stripe).

Jeżeli chodzi o zdanie:

czyli mam rozumiec ze mam zlikwidowac RAID i od nowa zainstalowac wszystko na dwuch oddzielnych dyskach bez RAID i wszystko bedzie chulac.

to istalacja nie dotyczy dwoch oddzielnych dyskow -> tworzone są "wirtualne" urządzenia /dev/md?, które umożliwiają (w przypadku zastosowania 2 dysków) zapis/odczyt w trybie RAID 0 lub RAID 1, wykorzystując jednak "Multiple Device driver aka Linux Software Raid".

Jeżeli byłbyś zainteresowany tym rozwiązaniem to mogę podesłać jakieś dodatkowe info - jak tego dokonać przy np instalacji fedory itp. ...

Pozdrawiam.

Błażej

• 3 months later...

czesc

Kupilem plyte Asusa P5DGC-V do tego 4 dyski HDD SATA i chcialbym podlaczyc to wszystko pod fedora w raid najlepiej 0+1. Jak ustawilem dwa razy RAID 0 (na SATA tylko taki mozna) w "biosowym" menu, to windows rozpoznaje macierze prawidlowo, natomiast Linux przy instalacji zglasza brak dyskow. Zlikwidowalem powyzsze RAID'y i zainstalowalem Fedore 3 "normalnie", dyski SATA zobaczyl prawidlowo, tylko wlasnie chcialbym zrobic wspomniany RAID. Bylbym wdzieczny za wszelkie wskazowki.

Pozdrawiam

no musze cie niestety zmartwic ale firma asus oficjalnie oglosila ze nie bedzie wspieras systemu (_linuks_ → Linux) ORT. tak wie c nie bedzie ci to dzialac bo nie masz sterow pod linuksa. Ogolnie (_linuks_ → Linux) ORT ma opcje raid ale nie do asusa.

Pozdrawiam