tsiru Napisano Styczeń 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2005 Cześć ! Postanowiłem stopniowo pozbyć się z komputera złomu, jakim jest windows i przestać tego badziewa używać. Jednak nietylko ja używam kompa - robimy w kilka osób strone internetową, i kolega niejest przekonany do (_linuxa_ → Linuksa) ORT - umieściłem więc ją na partycji fat, żeby pingwinek i Windows go widziały. Zainstalowałem pięknie (_linuxa_ → Linuksa) ORT, zamontowałem partycje w page i wziąłem się za robote. Kiedy zapisywałem plik, wyszedł komunikat brak uprawnien i kiedy chciałem zmienić CHMOD, wyszło podobne okienko, że nieda się zmienić uprawnień dostępu do folderu (chodzi mi tu o partycje). Co zrobić, żeby ustawić dla partycji CHMOD 777 ? Pomóżcie. Bartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2005 "man mount" lub/i "man fstab" Przede wszystkim zamontuj partycję w trybie read-write. Domyślnie partycje fat montują się w trybie tylko do odczytu. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tsiru Napisano Luty 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2005 Pamiętam że to dopisywało się dojakiegoś pliku, że przy starcie się samo montowało. Pamiętacie jaki to był plik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2005 "man mount" lub/i "man fstab" Przede wszystkim zamontuj partycję w trybie read-write. Domyślnie partycje fat montują się w trybie tylko do odczytu. Pozdr, W. tsiru czytaj Ty może co Ci ludzie piszą (w tym przypadku "ludzie" to ja). Czy Ty tylko pisać umiesz a czytać to już nie? Po co, kurde, posty wysyłać jak się ma w d... wszelkie porady. Może lepiej załatwić sobie jakiś "Krótki kurs myślenia"? To zawsze dobrze robi. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tsiru Napisano Luty 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2005 Przeczytałem, zrozumiałem i zadałem następne pytanie. Mam to jeszcze udowodnić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Luty 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2005 Ja postaram sie byc mily . Plik ktory jest do edycji to /etc/fstab. Jak ci Waldo napisal przeczytaj man'a. Jakby co na forum (_napewno_ → na pewno) ORT znajdziesz co tam mozna wpisac. A tak (_wogle_ → w ogóle) ORT po jaka ch**** instalowac (_linuxa_ → Linuksa) ORT na fat32. Nie lepiej ci poprostu skladowac dokumenty w partycjach windowsa i tak (_wogle_ → w ogóle) ORT to czy fat32 mozna wepchnac prawa plikow z lina :?: Sorki za bledy ktore wlasnie poprawilem. Podczas kompilacji czasem jak sie pisze tekst pojawia sie z kilkusekundowym opóźnieniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2005 No, to o "fstab" musiałeś chyba baaardzo pobieżnie czytać. A sam plik sobie obejrzałeś? Żadnych skojarzeń? Więcej nie podpowiem. i tak (_wogle_ → w ogóle) ORT to czy fat32 mozna wepchnac prawa plikow z lina ? Teoretycznie można tylko pytanie po co jak można się i tak do tej partycji "z boku" dostać Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tsiru Napisano Luty 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2005 mam (_linuxa_ → Linuksa) ORT od wczoraj - nie znam go jeszcze na wylot. A jeśji chodzi o twoje pytanie Peter15 A tak (_wogle_ → w ogóle) ORT po jaka ch**** instalowac (_linuxa_ → Linuksa) ORT na fat32 - to tylko jedna partycja jest na FAT, ta ze stroną, a reszta to partycje (_linuxowe_ → linuksowe) ORT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Luty 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2005 to jaką ty masz dystrybucje :?: U mnie coś takiego było w vidzie, tutaj masz linka: http://gentoo.pl/component/option,com_simp...4/id,4089/#4089 tyle że fedorze 3 to powinno być już ok. A co do mojego posta to na początku to sądziłem że (_linuxa_ → Linuksa) ORT na fat32 zaintsalowałeś (tesz ponoć można). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tsiru Napisano Luty 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2005 Mam oczywiście Fedore Core 3, a słyszałem że można zainstalować (_linuxa_ → Linuksa) ORT na FAT32, ale tylko Mandrake i chodzi jakby niemógł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi