Skocz do zawartości

Defragmentacja Systemu Plików Fat32

KozaK

Rekomendowane odpowiedzi

ja polecam ściągnąć coś na przekonwertowanie partycji na ext3. Jeśli masz windowsa to w windosie. Linux nie wymaga defragentacji temu pewnie nie ma ;)

Wiem, że mógłbym przekonwertować system plików na ext3, ale nie mam zamiaru tego robić z kilku powodów:

1) Partycja fat32 jest na dysku wymiennym i służy do przenoszenia różnych rzeczy pomiędzy komputerem moim, a innymi na których nie zawsze zainstalowany jest linux,

2) Na partycjach fat32 trzymam wiele swoich rzeczy, których nie chciałbym stracić. Umiem z tego rodzaju partycji odzyskiwać dane i w razie gdyby mi coś z tamtąd zniknęło, to nie bezpowrotnie. Niestety nie potrafie odzyskiwać danych z partycji ext3.

Dlatego właśnie wolałbym systemu plików nie ruszać, a jedynie znaleść narzędzie do defragmentacji, co partycjom tego typu od czasu do czasu się przydaje.

Pozdrawiam

P.S.

Raven: W ostateczności bedę korzystał z produktu firmy z Redmont. Nie wiem jeszcze jak to zrobie. Może ktoś ze znajomych mi taki dysk zdefragmentuje u siebie :)

Jeszcze raz pozdrawiam

Raven: W ostateczności bedę korzystał z produktu firmy z Redmont. Nie wiem jeszcze jak to zrobie. Może ktoś ze znajomych mi taki dysk zdefragmentuje u siebie :)

Nie napisałeś, że tę partycję fat32 masz pod Linuksem :). Sorry za tę niepotrzbną ironię :unsure: