KozaK Napisano Luty 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2005 Witam. Czy da się odtworzyć kilka dźwięku na razw FC3? Mam dość dziwaczną kartę dźwiękową ALS4000. Chciałbym, aby dało się np. słuchać mp3jek i żeby pojawiały się dźwiękowe komunikaty z kadu o nowej rozmowie. Na razie jest tak, że komunikaty z kadu pojawiają się, ale dopiero w czasie przerwy między jedną em3ką a drugą. Każda próba uruchomienia programu odtwarzającego dźwięk równocześnie z jakimś innym kończy się komunikatem o tym, że urządzenie jest zajęte. Skoro w Auroxie 9.2 było możliwe odtwarzanie wielu dźwięków na raz, to w FC3 też powinno to być możliwe (jakby nie patrzeć oba te systemy są pochodną RH9). Pytanie tylko jak? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soruk Napisano Luty 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2005 Nigdy jeszcze nie mialem tak pod linuxem zeby miec wiel dzwiekow na raz. Najpierw walczylem zeby miec jakis na starym komputerze. Wtedy najczesciej moglem sluchac jedna mp3 a pozniej restart bo dzwieku juz nie bylo. Pozniej jak byla alsa, to troche dluzej dzialalo. No teraz mam lepszy komputer, ale dzwiek mam pojedynczy. Czy Ci na Aurox dzialal dzwiek z wielu urzadzen? Jezeli ktos zna odpowiedz na pytanie postaione wyzej, tez chetnie bym sie dowiedzial jak to zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Luty 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2005 Standardowo jeżeli karta obsługuje wiele źródeł dźwięku naraz powinno wszystko dziłać. Wczesniej miałem SB Live 1024 i w trakcie słuchania muzyki miałem wszystkie dźwięki zarówno z KDE jak i Kadu i innych programów. Teraz mam zitegrowaną ALC850 i tez wszystko działa. Wydaje mi się że jak masz takie problemy to może zasoby sprzętowe są małe (nie podałeś jaki komp). Fedora trochę tych zasobów pożera. Na laptopie miałem podobny problem ale tam chodziło o zasoby (Celeron 2.0 256RAM) Napisz jeszcze jakiego odtwzrzacza używasz do odtwzarznia dźwięku w Kadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Luty 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2005 (edytowane) Zainteresujcie się dmixem jeśli używacie alsy /edit/ Chyba tylko Skype wymaga wyłączności. Reszta czyli np xmms, alsaplayer, mplayer i kadu mogą działać jednoczesnie i to odtwarzać kilka utworów na raz. Edytowane Luty 12, 2005 przez wuja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
st_wilus Napisano Luty 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2005 ja mam tez karte dzwiekowa zintegrowana z plyta glowna VIA 8235, nie bawilem sie w zadna konfiguracje, a juz swiezo po zainstalowaniu systemu FC3 dzwiek szedl przez ALSA Mixer i moge jednoczesnie miec dzwiek z mplayer, xmms-a.. itd... ze skypem akurat nie patrzylem... ale na poprzednim systemie (Aurox 10.0 - nie dorownuje do piet FC3) dzialalo bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daedric Napisano Luty 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2005 ja mam zintegrowana AC'97 na poczatku tez mialem problem z dzwiekiem gdy odtwarzalem muze w xmms to co jakis czas cos blokowalo urzadzenie i program wywalal blad rozwiazalem to zmieniajac tylko w xmms sterownik dzwieku z alsa na ten drugi na liscie (nie pamietam teraz nazwy) /edit/ aRts Output i teraz zlucham muzyki i mam jednoczesnie inne dzwieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siamer Napisano Luty 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2005 Witam ! Ja rowniez mam karte dzwiekowa zaintegrowana na plycie głównej AC'97 ! Na poczatku tez mialem problem zeby miec osobny dzwiek w kadu ale sciagnelem poprostu nowy modul ze strony kadu i ustawilem ze /usr/bin/play ma odtwarzac dzwiek i od tego momenty wszystko jest oki Pozdro all Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Marzec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2005 Ja mam creativa i moge sluchac xmmsa i ogladac w mplayerze. I dzwieki sie nie gryza. Ale jak mam w kadu ustawione coby play odtwarzal to dopiero jak wszystkie inne zrodla wylacze to mi play hurtem wszystko odgrywa. Jak zmienie w kadu na np. mplayera to dziala do czasu.. i zawiesza audio calkowicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Marzec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2005 Ja mam creativa i moge sluchac xmmsa i ogladac w mplayerze. I dzwieki sie nie gryza. Ale jak mam w kadu ustawione coby play odtwarzal to dopiero jak wszystkie inne zrodla wylacze to mi play hurtem wszystko odgrywa. Jak zmienie w kadu na np. mplayera to dziala do czasu.. i zawiesza audio calkowicie. Często jak używam programów, które mają w opcjach możliwość ustawienia playera dzwięku to zamiast popularnego play używam aplay. Wtedy programy się znacznie żadziej gryzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Marzec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2005 Może się komuś przyda. Wreszcie trafiłem - wszystko, łącznie ze Skype może grać jednocześnie. Xmms i Mplayer standardowo na alsie (w xmms 'use software volume control', a mplayer domyślnie). Kadu -> ścieżka:'/usr/bin/aplay -d dmix'. Skype odpalany poleceniem 'artsdsp -m skype'. Jak z powyższego wynika musiałem włączyć arts w KDE, karta rozpoznawana automatycznie, włączony 'pełny duplex', próbkowanie 48000. No i plik /etc/asound.conf: pcm.asymed { type asym playback.pcm "dmix" capture.pcm "dsnoop" } pcm.!default { type plug slave.pcm "asymed" } pcm.!dmix { type dmix ipc_key 5678293 ipc_key_add_uid yes slave { pcm "hw:0,0" period_time 0 period_size 4096 buffer_size 16384 periods 128 format S16_LE rate 48000 } } pcm.!dsnoop { type dsnoop ipc_key 5778293 ipc_key_add_uid yes slave { pcm "hw:0,0" period_time 0 period_size 4096 buffer_size 16384 periods 128 format S16_LE rate 48000 } } Pozdrowienia P.S. To co powyżej sprawdzone na Gentoo - myślę, że w Fedorze też bedzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Marzec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2005 Ja mam zintegrowaną kartę Ensoniq 5880 AudioPCI, nic nie mam zmienione w /etc/alsa/alsa.conf i mam asound.conf wuja. Wszystko chodzi pięknie nawet wtedy gdy odtwarzam dźwięki z 3 źródeł. XMMS kozysta z Alsa Outpoot z device dmix. Analogicznie z MPlayer. PSI natomias odtwarza dzwieki przez 'aplay -d dmix'. Wszystko chodzi pięknie do czasu odpalenia skypa Bo on blokuje wszystko jak leci Może ktoś wie dlaczego? 'artsdsp -m skype' nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi